Vědci si všímají faktu, že kysané zelí je produkt, který obsahuje hodně vitamínu C a při pravidelném používání zlepšuje funkci střev, pomáhá při migrénách a nespavosti, má pozitivní vliv na náladu a je považován za dobrý lék na kocovinu.
Má také nula kalorií. Ale stejně, i tento lahodný produkt má své kontraindikace, vysvětlují odborníci.
Kysané zelí obsahuje mnoho bakterií a pojivové tkáně, které mohou způsobit tvorbu plynu ve střevech a tím dráždit sliznici trávicích orgánů. Proto je v první řadě kontraindikován u lidí s výraznou formou gastritidy, žaludečního vředu a dalších onemocnění gastrointestinálního traktu během exacerbace.
Osm obrovských zdravotních výhod kysaného zelí
Kysané zelí se také nedoporučuje v přítomnosti hemoroidálních uzlin, protože drsná pojivová tkáň může zvýšit průtok krve, zejména během exacerbace onemocnění. Další nepříjemnou vlastností je vysoký obsah soli, jejíž nadbytek vede k zadržování vody v těle, k otokům, zvyšuje krevní tlak, zvyšuje riziko onemocnění ledvinových kamenů a dalších onemocnění ledvin.
Někteří vědci naznačují, že nadbytek soli je rizikový pro rozvoj infarktu a mozkové mrtvice, ale ne všichni odborníci se tohoto tvrzení drží. Ve větším množství obsahuje kysané zelí histamin – látku, která se uvolňuje do krve při alergiích. Díky tomu se zvyšují projevy různých alergických reakcí.
Vysoký obsah vitaminu B je také nejen prospěšný, ukazuje se, že v některých případech se může stát příčinou vzniku onkologického procesu. Proto vám doporučují nechat se otestovat na hladinu vitaminu B v těle, a pokud je vysoká – kysané zelí není pro vás.