Kysané zelí – kdo, kdy a proč by ho NEMĚL jíst

0426723001639465434 2108841 1920x1080.webp krásu a zdraví

Lidé s hypertenzí a poruchami metabolismu soli by se tomuto nálevu měli vyhýbat, uvádí ruská publikace Lenta. Zvýšení množství soli v těle povede ke zvýšení krevního tlaku a otoků, což bude mít jistě negativní dopad na celkovou pohodu.

Kysané zelí – tyto chyby jsou důvodem pro výskyt hlenu v něm

Kromě toho by se kojící matky měly také vzdát zelí, ačkoli těhotné ženy mají z tohoto jídla výhody – v mnoha případech pomáhá snáze vyrovnat se s toxikózou. Pediatři také nedoporučují podávat kysané zelí malým dětem – žaludek miminka ho nedokáže strávit.

Je možné jíst kysané zelí, pokud máte zánět žaludku?

Hlavní tezí gastroenterologů je vysvětlit, zda je možné jíst kysané zelí při potížích se střevy nebo při onemocněních trávicího traktu, dodává publikace. Konzumace tohoto nálevu je přísně zakázána lidem, kteří mají:

  • vřed;
  • zánět žaludku;
  • pankreatitida;
  • zvýšená kyselost;
  • kolitida;

Těm, kteří trpí onemocněním ledvin nebo srdce, se také doporučuje zdržet se konzumace aromatického nálevu. Kysané zelí obsahuje příliš mnoho vlákniny – taková zátěž není přijatelná pro každý organismus. Pokud zákaz porušíte a dopřejete si hodně „slaných“ jídel, pak hrozí vysoké riziko bolestí žaludku, plynatosti, nadýmání a dokonce i záchvatu tachykardie.

Abyste se vyhnuli zdravotním problémům, už tuto okurku nejezte, zvláště pokud jsou přítomny výše uvedené choroby. Norma tohoto lahodného nálevu pro zdravého člověka je 150 gramů denně, a to pouze během dne, aby měl trávicí systém čas na trávení zelí.

Výhody kysaného zelí

Tato fermentovaná potravina podporuje imunitu v chladném období. Chemické složení kysaného zelí zahrnuje vitamíny: A, E, K, PP, U, vitamíny skupiny B. Jednou z hlavních užitečných vlastností zelí je obsah velké dávky kyseliny askorbové (vitamín C), silného antioxidantu a vit. pro buněčné zdraví. Zelí je bohaté na mikro- a makroprvky: draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo, mangan, měď, selen, síru, fluor, zinek, jód; organické kyseliny. Výrobek navíc obsahuje probiotika (dobré bakterie) a antioxidanty. Takto bohaté chemické složení dodává tělu všechny potřebné látky. Kalorický obsah kysaného zelí je 25 kcal na 100 g. Jedná se o výrobek s nízkým obsahem sacharidů a tuků.

Více: Kysané zelí – 3 chyby, díky kterým je bez chuti a měkké

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA