Kyseliny v těhotenství

9400a1fb80598ea38d97241de54c6c520b3ae6ce.jpeg krásu a zdraví

Oficiálně je pálení žáhy známé jako gastroezofageální reflux, což je stav, kdy kyselé žaludeční šťávy nebo jídlo a tekutiny zpět do jícnu. Jícen je dutá svalová trubice mezi dutinou ústní a žaludkem.

Mnoho žen, které během těhotenství zažívají pálení žáhy, tento problém nikdy předtím nemělo. Bohužel přítomnost gastroezofageálního refluxu před otěhotněním zvyšuje rizika jeho výskytu v těhotenství. Přestože přesné příčiny nejsou jasné, většina odborníků se domnívá, že roli hrají těhotenské hormony, zejména progesteron. Hormony způsobují relaxaci jícnového svěrače.

Jícnový svěrač je kruhový pás svalů v horní části žaludku. To umožňuje částečně strávené potravě a žaludečním kyselinám proudit zpět nahoru do jícnu. Kromě toho progesteron také zpomaluje trávicí proces. To udrží jídlo v žaludku déle. Svou roli při vzniku gastroezofageálního refluxu hraje i samotné těhotenství – tlak rostoucí dělohy směrem vzhůru.

Jak dítě roste, děloha se zvětšuje. To zase vede k tlaku na žaludek, což zase zvyšuje riziko refluxu. To je důvod, proč je pálení žáhy častější ve třetím trimestru těhotenství.

Šance na otěhotnění bez pálení žáhy je malá, hraničí s nulou. Dobrou zprávou je, že se nemusíte bát ani zažívacích potíží způsobených těhotenstvím.

Mezitím existuje mnoho preventivních opatření a uklidňujících strategií, které lze implementovat ke zmírnění příznaků během těhotenství, včetně:

  • Vyhýbání se určitým potravinám. O některých potravinách je známo, že způsobují pálení žáhy, včetně vysoce kořeněných nebo kořeněných jídel, smažených nebo mastných jídel, zpracovaného masa, čokolády, kofeinu, limonád, máty a citrusových plodů.
  • Příliš mnoho tekutiny smíchané s příliš velkým množstvím jídla zatěžuje žaludek a reflux zhoršuje.
  • Mnoho odborníků doporučuje, abyste své poslední velké jídlo snědli alespoň dvě hodiny před spaním, aby váš žaludek mohl začít s trávením, než půjdete večer spát. Snídaně před spaním je v pořádku, pokud je lehká a snadno stravitelná.
  • Jíst menší, častější mini-jídla a svačiny jsou řešením mnoha těhotenských příznaků, od pálení žáhy po nadýmání.
  • Žvýkání je prvním krokem v trávicím procesu: Čím pomaleji se jídlo žvýká, tím méně práce má žaludek. Navíc, když jíme příliš rychle, často polykáme vzduch, který může vytvářet plynové kapsy v žaludku.

Reference:

1. Americká asociace pro těhotenství. Pálení žáhy během těhotenství. (https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/heartburn-during-pregnancy-982/)
2. Pochod desetníků. Časté nepohodlí těhotenství (https://www.marchofdimes.org/pregnancy/common-discomforts-of-pregnancy.aspx).
3. NHS. Poruchy trávení a pálení žáhy v těhotenství. (https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/indigestion-and-heartburn/)
4. Úřad pro zdraví žen. Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb. Těhotenství: tělesné změny a nepohodlí. (https://www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/body-changes-and-discomforts)

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA