Po konzumaci této přílohy se totiž mohou díky glykaci kolagenu objevit otoky, vrásky, zvýšená pigmentace a povadlé kontury obličeje.
Jaké koření dělá z hranolků zdravé jídlo?
Proto lékař doporučuje vyhýbat se dezertům a pokrmům, které obsahují konečné produkty pokročilé glykace. A to platí zejména pro hranolky. Tento efekt má i Crème brûlée, všechny dezerty a těstoviny.
Abyste si uchovali mládí, měli byste do jídelníčku zařadit domácí jídla z kvalitních surovin, jídlo důkladně žvýkat, pít více vody a nepřipravovat se o spánek, radí také gastroenterolog.
Konečné produkty pokročilé glykace (AGE) jsou látky, které vznikají, když jsou molekuly bílkovin a cukru spojeny a zahřívány na vysoké teploty. Dochází k reakci, v jejímž důsledku se objevují AGE – tedy poškozené proteiny se změněnou strukturou. S těmito molekulami se setkáváme každý den. Myslete na pečené maso zejména s přidáním omáčky obsahující cukr – to vede ke vzniku kůrky, hustoty, změně barvy a chuti. Totéž platí pro vařené kondenzované mléko (v tomto případě je pozorována změna chuti, barvy a viskozity). Tento proces neprobíhá jen ve vaší troubě. Je neustále přítomen v těle, s výjimkou nižší teploty, vašich 36,6 stupňů podobně spouští proces interakce mezi cukrem, který jíte, a bílkovinami, které budují vaše tělo. To vše se děje v těle také, ale mnohem pomaleji.
Cokoli, co výrazně zvyšuje obsah konečných produktů pokročilé glykace v těle, urychluje stárnutí organismu. V první řadě je to cukr a rychlé sacharidy – rychlé občerstvení, sladkosti a mouka. Zvyšují počet AGE v těle. Do této kategorie spadají také potraviny smažené nebo pečené při teplotě nad 120 stupňů.
Je ale také důležité si uvědomit, že konečné produkty pokročilé glykace jsou přítomny i při přípravě zdravých potravin. Například výzkum provedený americkými vědci v roce 2013 identifikoval produkty s nejvyšším obsahem AGE po tepelné úpravě při teplotách nad 120 stupňů. Patří sem sezamový olej, olivový olej, piniové oříšky, olivový olej, kešu oříšky, hovězí maso, kuřecí maso, parmazán.
Více: Doktor: Zatím jsi smažil brambory špatně, tady je správný způsob
Důležité: Informace jsou poskytovány pouze pro referenční účely. Kontraindikace a vedlejší účinky konzultujte s odborníkem a v žádném případě neprovádějte samoléčbu. Při prvních příznacích onemocnění se poraďte s lékařem.