Lékař odhalil, kdy NEPÍT čaj

0031933001687872518 2102389 1920x1080.webp krásu a zdraví

Odbornice na výživu Marina Sorokina považuje takové návyky nejen za škodlivé, ale také nebezpečné – pro zdraví a postavu.

Bylinkář: Čaj z těchto semínek snižuje krevní tlak a uvolňuje stres

„Faktem je, že poté, co skončíte s jídlem, musíte dát žaludku čas, aby začal naplno pracovat. Pokud v něm do jídla přidáte vodu, váš metabolismus se výrazně zpomalí“, vysvětluje odborník.

„Navíc díky hojnosti taninu v čaji bude tělo hůře vstřebávat prospěšné živiny. Hlavně hořčík a železo. Pokud pijete čaj k jídlu delší dobu, pak se nelze divit, že máte nízký hemoglobin,“ uvedl lékař.

„Dalším problémem, který čeká na všechny milovníky tohoto nápoje, je obezita. Ano, ano, čtete správně! Většina lidí pije čaj s 2-3 lžícemi cukru ve sklenici a nápoj vždy doplňují sušenky, dorty, bonbony a další sladkosti“, dodává doktor Sorokina.

Pokud tedy chcete mít štíhlé tělo a pevné zdraví, pak si mezi jídly a čajem udělejte pauzu. Alespoň na půl hodiny.

Při správné konzumaci má horký bylinný nápoj řadu výhod. Příznivý účinek se projevuje následovně:

  • stimuluje paměť a mozkovou činnost, dodává vitalitu;
  • aktivuje metabolismus;
  • zlepšuje činnost srdce, trávicích orgánů a oběhového systému;
  • zvyšuje odolnost zubní skloviny vůči kazu;
  • snižuje riziko rakoviny;
  • zpomaluje proces stárnutí;
  • snižuje riziko hypertenze, aterosklerózy a krevních sraženin;
  • dělá klouby pohyblivějšími;
  • snižuje hmotnost;
  • zlepšuje stav pokožky;
  • má pozitivní vliv na vidění;
  • zabraňuje různým bakteriálním infekcím: bolest v krku, stomatitida, střevní poruchy;
  • podporuje odstraňování toxinů, neutralizuje produkty štěpení bílkovin.

Horký nápoj obsahuje vitamíny:

  • C – jeho obsah v čerstvých čajových lístcích je 4x větší než v citronu nebo pomeranči. Zelené a žluté odrůdy obsahují 10x více než černé. Díky taninu se při vaření zachová až 70 % vitamínu C.
  • P – posiluje účinek kyseliny askorbové, podle obsahu je čaj nespornou jedničkou mezi rostlinami. Jeho působení je zaměřeno na zlepšení stavu cév, zmírnění příznaků alergií a zánětů.
  • Skupina B: thiamin (B1) se podílí na regulaci nervového systému, fungování nadledvin a štítné žlázy;
  • riboflavin (B2) příznivě ovlivňuje stav kůže, činnost jater a srdce.

Více: Čaj z tohoto koření vás zachrání před nespavostí

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem! Informace v něm uvedené nelze použít k samoléčbě!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA