Mozky pijáků sladké limonády atrofují

1689239489 Shutterstock 793557466.jpg krásu a zdraví

Studie prokázaly, že ti, kdo pijí hodně sycených nápojů, mají nižší inteligenci a zvýšené riziko rozvoje stařecké demence.

Američtí vědci z Bostonské univerzity zveřejnili výsledky studie, během které zkoumali vliv sycených a jiných slazených nápojů na zdraví mozku.

Vědci zjistili, že u těch, kteří jsou závislí na slazených nápojích, začíná mozek atrofovat. Trpí zejména její spodní partie, které jsou zodpovědné za paměť, zvyšuje se i riziko ucpání mozkových cév a rozvoje stařecké demence.

Ta naše je užitečnější a chutnější

Asi jediný způsob, jak se chránit před „chemií“, je připravit si doma vlastní osvěžující nápoje. Doporučujeme vám vyzkoušet některé jednoduché recepty na domácí limonádu.

• Pomerančová svěžest

Budete potřebovat: 1 pomeranč, 2 litry vody, 4 střední jablka, 100 gramů cukru, 10 gramů kyseliny citrónové.

Způsob přípravy: jablka nakrájejte na čtvrtky, zbavte se semínek a pomeranč napůl, vymačkejte šťávu pomocí odšťavňovače nebo rukama. Pomerančové kůry nasekáme nadrobno.

Na sporák dejte vařit vodu, přidejte do ní pomerančové kůry spolu s cukrem a vařte 10 minut. Zatímco se pomerančová kůra vaří, nastrouhejte jablka a vymačkejte šťávu přes plátýnko. Výslednou šťávu smíchejte s pomerančovou šťávou. Odvar z pomerančové kůry přecedíme přes sítko a přidáme do něj kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu.

Smíchejte jablečno-pomerančovou šťávu s odvarem z pomerančové kůry.

Domácí limonáda je hotová. Můžete nechat stát 4 hodiny, pak bude chuť ještě bohatší a příjemnější.

• Jahoda, limetka, okurka

Budete potřebovat: 1 hrnek nakrájených jahod, 1 hrnek nakrájených okurek, 2 měsíčky limetky, 1/4 hrnku lístků máty, studenou filtrovanou vodu, led.

Konzumace sycených nápojů během horkého počasí vede k onemocnění ledvin

Postup přípravy: led, limetku, jahody a okurky smíchejte v džbánu. Nasekejte lístky máty a přidejte do džbánu. Naplňte studenou filtrovanou vodou. Ovoce trochu vymačkejte, aby mělo více chuti. Nechte uležet alespoň 1 hodinu.

• Bulharská chuť: aromatické okvětní lístky růží, maliny a vanilka

Budete potřebovat: 200 g malin, vanilkový lusk, 2 hrsti růžových okvětních lístků, studenou filtrovanou vodu, led.

Postup přípravy: všechny ingredience smícháme v džbánu a zalijeme studenou filtrovanou vodou. Nechte přes noc v lednici.

Milena Vasileva

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA