Mýty o hmyzu v potravinách. Mají svrčky dvojnásobek železa v porovnání se špenátem?

Hmyz Hmyz V Jedle Svrcek Domovy Acheta Domesticus 02 Clanokw.jpg krásu a zdraví

Je hmyz potravinový odpad? Přidává se do potravin tajně? Je jeho konzumace nebezpečná? Pokud ano, tak pro koho?


hmyz, hmyz v jídle, svrček domovní, Acheta...

Pro použití v potravinářství byl svrček domovní uvedený nařízením č. 1/2003. 2022/188.




Přídavek hmyzu do potravin bude povinen.

Samozřejmě, že nebude. Legislativní změny použití vybraných hmyzích ingrediencí povolují, ne nařizují.

Konzumace jen tak leckde poletujícího hmyzu je nebezpečná.

Jako potraviny nového typu lze používat jen schválené druhy hmyzu a rozhodně je nelze z hygienických důvodů sbírat ve volné přírodě. Je jasné, že jinak mohou přenášet množství choroboplodných zárodků (svrček žijící ve volné přírodě i salmonelózu). Předpokladem bezpečnosti hmyzích ingrediencí je chov na farmách se zavedenou „správnou hygienickou praxí“. Pravidla pro ně jsou nastavena na celoevropské úrovni a mezi hlavní zásady patří používání bezpečných krmiv, pitné vody a důkladná hygiena farmy včetně zákazu vniknutí divokého hmyzu zvenčí. Všechny hmyzí výrobky musí z důvodu zaručení mikrobiologické nezávadnosti projít pasterizací. Pokud je něco sporného, ​​pak jsou to možné potravinové alergie. Zvýšený pozor by si měli dávat lidé, kteří jsou citliví na korýše, měkkýši a mořské plody.

Hmyz je dostupná levná náhrada, něco jako „potravinový odpad“.

Hmyzí farmy jsou velmi efektivní, pokud jde o spotřebu vody a krmiv, ale jsou poměrně náročné na energii. Chovné prostory se totiž musí celoročně vytápět na 20 až 30 stupňů Celsia, protože jen při těchto teplotách povolené druhy hmyzu nejlépe prosperují. Navíc aktuálně může tyto hmyzí ingredience uvádět na trh jen několik společností. To se projevuje také na cenovkách hmyzích produktů. Na Alze stojí sto gramů mouky ze svrčků Sens 7,79 eura. kilogramu Na stránce futu.sk se prodávají křupavé larvičky moučníka s kari, chilli či česnekem (tzv. mouční červi) po 4,90 eura za 20 gramů vážící sáček, takže levné to zas není.

A toto není mýtus: Svrčky mají dvojnásobek železa v porovnání se špenátem

Chutná jako lískový oříšek, takže se hodí ke každému pečivu, sladkému i slanému. Ideální na chléb, sušenky, sušenky a koláče! Naše řada zní smíchat 90% tradiční mouky s 10% mouky ze svrčků. Můžete také přidat do smoothies a mixů pro zvýšení bílkovinné hodnoty, nebo je zkombinovat s krémy nebo omáčkami na zvýraznění aroma. Svrčková mouka je vyrobena ze 100% sušených a mletých svrčků v prášku s vysokým obsahem bílkovin. Svrčky mají mimořádnou bílkovinnou hodnotu 69% a na rozdíl od rostlinných bílkovin jsou to vysoce kvalitní kompletní bílkoviny obsahující všechny esenciální aminokyseliny. Jsou bohatým zdrojem vlákniny a minerálních látek jako vápník a železo (více než dvojnásobek železa ve srovnání se špenátem), vitamínu B 12 (vitamín chybějící ve vegetariánské a veganské dietě) a omega-3 mastných kyselin.

(Zdroj: stránka slovenské svrčkové farmy v Báči)

Hmyz se tajně dává do potravin, protože jeho produkce je levná.

Již výše se vyvrací další fáma, že výrobci hmyz přidávají do běžných potravin, například do pečiva. Takové chování by z ekonomického hlediska nemělo význam. Přítomnost hmyzích složek se naopak obyčejně marketingově vyzdvihuje a musí být podle zákona uvedeny v seznamu složek. A na první pohled jsou takové výrobky nápadné i vyšší cenou.

Přítomnost hmyzu v potravinách vyjadřuje také zelené logo Rainforest Alliance se žabkou.

Není to pravda. Toto logo avizuje používání udržitelně pěstovaného kakaa, kávy nebo čaje. S potravinářským hmyzem nemá nic společného. Je to mezinárodní nevládní organizace, kterou v roce 1987 založil americký ekologický aktivista Daniel Katz.

(Zpracováno také podle informací časopisu d-Test 7/2023, originál ZDE, doplněno).

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA