Nedostatek tohoto vitaminu může vést k demenci a dalším vážným zdravotním problémům

0762853001641370016 2097971 920x708.webp krásu a zdraví

Léčba vitamínem K2 může pozitivně inhibovat růst rakovinných buněk a snížit riziko vzniku rakoviny plic a prostaty.

Podívejte se, jaké jsou nejčastější příznaky nedostatku vitaminu K:

Pokud nemáte v těle dostatek vitamínu K, můžete snadno krvácet, kupř. rána, infekce, řez nebo propíchnutí. Také se vám na těle snadno vytvoří modřiny, vaše kosti zeslábnou a křehnou a budete mít zvýšené riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a demence. Tyto příznaky se však neomezují pouze na nedostatek vitaminu K, takže pokud je zaznamenáte, musíte se poradit s lékařem. Dobrou zprávou je, že nedostatek vitamínu K je u zdravých starších mužů a žen vzácný.

Vitamín K: Co obsahuje a proč ho tělo potřebuje?

Novorozenci jsou nejvíce ohroženi rozvojem nedostatku vitaminu K. Nedostatečné množství se však může objevit u lidí v jakémkoli věku a důvody mohou být různé – nevhodná strava, onemocnění jater, podvýživa, příjem některých léků. Když se člověk stravuje pestrou stravou, není důvod trpět nedostatkem vitaminu K. Když se však nějaký najde, léčba je účinná, pokud se nedostatek odhalí včas.

Které potraviny jsou bohaté na vitamín K1?

Jedná se o zelenou listovou zeleninu a tvoří asi 75–90 % veškerého vitaminu K. Vitamin K1 se nachází ve špenátu, kapustě, tuřínu, růžičkové kapustě a brokolici. Je také přítomen, i když v menším množství, v řepkovém oleji, ledovém, hlávkovém a sójovém oleji.

Které potraviny jsou bohaté na vitamín K2?

Fermentované potraviny a živočišné produkty, plnotučné produkty jako máslo, kuřecí, vepřové a vejce. Fermentované potraviny existují již tisíce let, ale v poslední době se staly známými pro své zdraví prospěšné účinky. Mezi takové fermentované potraviny a nápoje patří víno, ocet, kysané zelí, pivo, jogurt, kefír, kombucha a miso. Existují tři hlavní typy fermentace – mléčné kvašení, etylalkoholové kvašení a octové kvašení. Abyste měli jistotu, že kupujete fermentované potraviny, které obsahují probiotika, měly by být označeny jako „přirozeně fermentované“.

Lékař: K čemu vede nedostatek vitaminu K?

Jaká je doporučená denní dávka vitaminu K?

U dospělých nad 19 let se doporučuje užívat 120 mg pro muže a 90 mg pro ženy. Toho lze snadno dosáhnout přidáním špenátu například do omelety nebo salátu.

Článek má pouze informativní charakter a není doporučením ani náhradou za odbornou konzultaci.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA