Někdy je anémie jediný příznak celiakie. Jak vyřeší chudokrevnost celiatik?

Celiakia Lepok Bolest Brucho Clanokw.jpg krásu a zdraví

O celiakii se říká, že je chameleonem mezi nemocemi. Její projevy totiž mohou být velmi nespecifické, zejména ty mimostřevní. Mezi tzv. hematologické projevy celiakie patří anémie. Může jít o sideropenickou anémii, což je chudokrevnost z nedostatku železa, případně i vzácnou anémii z nedostatku vitamínu B12 (tento vitamín je totiž potřebný pro tvorbu krvinek i krevních destiček).


celiakie, lepek, bolest, břicho

Nemusíte mít nutně bolesti břicha. Celiakie může mít pouze hematologické příznaky v podobě chudokrevnosti.




„Kdysi se chudokrevné ženě řeklo, že je to následek silné menstruace. Ona přejde do menopauzy a anémii má pořád. I proto se celiakie stále častěji diagnostikuje iv poměrně vysokém věku,“ řekla v minulosti v rozhovoru pro Dobré zdraví gastroenteroložka MUDr. Božena Pekárková. V současnosti se o autoimunitním onemocnění celiakie a jeho typických klinických, ale i nespecifických příznacích mluví tolik, že při anémii by se určitě měly v první řadě vyloučit gastrointestinální problémy. Pacient s anémií může totiž krvácet ze žaludečních vředů, může krvácet z konečníku následkem hemoroidů, ale také karcinomu ve střevě.

Nejprve krevní obraz

Dnes by tedy pacient, který přichází do gastroambulance, měl mít provedena určitá základní vyšetření, zejména krevní obraz. Důvod je právě anémie jako jeden z možných, někdy jediných příznaků celiakie. Teprve poté následuje osobní anamnéza a pokud pacientka řekne, že byla vždy chudokrevná, trpí nadýmáním, nebo se nebodaj i léčí na štítnou žlázu, gastroenterologa to již nasměruje k podezření na diagnózu celiakie.

Následuje vyšetření na specifické protilátky z krve a celiatik má na základě histologie typický nález na sliznici ve střevě – dochází k atrofii klků střevní sliznice. Laicky řečeno, střevo se jakoby „vyhladí“. Aby to nebylo tak jednoduché, atrofie střevních klků doprovází i jiné diagnózy (symbol bakteriálního přerůstání, Crohnova choroba, střevní tbc…) a také potenciální (latentní) forma celiakie zase nemusí mít typický nález na sliznici střeva. Proto si specialista musí při diagnostice pacienta poskládat mozaiku ze všeho, co o pacientovi ví. V každém případě – k anémii z nedostatku železa u celiatika může dojít proto, že ve střevě poškozeném autoimunitním procesem nedochází k dostatečnému vstřebávání železa z potravy.

Minerál, který se nevstřebává snadno

Samozřejmě, ne každý celiatik má anémii. Pacient může být zdravý, urostlý, ještě krevní obraz může mít normální, hladinu železa v normě. I proto je někdy tak těžké celiatika odhalit a diagnostikovat. Víme, že celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené netolerancí lepku. Lepek, gliadin, je komplex bílkovin, který se nachází na povrchových částech obilných zrn. Železo je minerál, který se v našem těle nachází ve stopovém množství. Železo není jednoduše vstřebatelný minerál. Jeho vstřebávání v části tenkého střeva – ať už přímo z potravy nebo z tabletky – snižuje množství faktorů: jídlo obsahující mnoho luštěnin (kyselina fytová, šťavelová), celozrnných výrobků (fytáty), více zeleniny, silného čaje (taniny) či kávy (polyfenoly) ). A negativně ho ovlivňují i ​​tzv. malabsorpční stavy (špatné vstřebávání), mezi něž kromě zánětlivých onemocnění střev patří typicky i celiakie.

Stop kroucení střev

Železo je pro naše tělo nezbytné, jedná se totiž o mikroživinu, kterou potřebujeme pro tvorbu červeného krevního barviva hemoglobinu v červených krvinkách. Je jednou ze základních složek molekul, které zabezpečují přenos kyslíku. Ti, kteří jsou z důvodu anémie nuceni užívat železo v tabletách, vědí, že se to často pojí s nepříjemnými trávicími potížemi. A, upřímně, celiatici, zejména pokud udělají dietní chybu, ale i pacienti s jinými střevními onemocněními, která vedou k nedostatečnému vstřebávání živin, mají kroucení, nadýmání střev či jiných potíží více než dost.

Železo známe organické hemové a anorganické nehémové. Produkty s obsahem anorganického železa se průměrně vstřebávají jen do úrovně 5 %, a jelikož z nich tělo dokáže využít jen málo, musí obsahovat vysoké dávky železa. Jenže zbytkové ionty železa zbytečně dráždí sliznici žaludku a střeva, což je právě důvod trávicích obtíží.

Naopak přírodní, hemové železo má schopnost podpořit i vstřebání toho nehémového a ve střevě z něj zůstane jen malá část železa, která nemá nežádoucí účinky. Pokud vám zvykne kroutit střeva i bez železa v tabletách, určitě neriskujte jeho doplňování přípravky, které tento problém znásobí. Protože si můžete vybrat.

Vhodné/Nevhodné kombinace potravin a užívání železa

Nevhodné potraviny či léky: ovesné vločky či jiné celozrnné obiloviny (pacienti s celiakií totiž mohou pod odborným dozorem konzumovat bezpečný oves označený symbolem přeškrtnutého klasu, který není kontaminován lepkovými obilovinami), čaj, káva, kakao, špenát, mangold, čokoláda, ale také užívá kyselosti žaludku) či inhibitorů protonové pumpy (snižují tvorbu žaludeční kyseliny). Neznamená to nekonzumovat je, ale je třeba provést několikahodinový odstup.

Vhodné potraviny či léky: Kamarádskou kombinací je železo a vitamín C, případně železo s pomerančovým džusem nebo s fermentovanými mléčnými výrobky (zde pomáhá kyselina mléčná). Pacienti s celiakií mohou konzumovat zakysané mléčné výrobky. Neléčený celiatik má poškozenou střevní sliznici, takže jeden z projevů je nesnášenlivost mléka. Pokud se však sliznice zregeneruje dodržováním bezlepkové diety, mnozí celiatici začnou mléko tolerovat. Vyzkoušet opětovně mléčné výrobky celiatikovi nemůže poškodit, nanejvýš ho přežene, nafoukne. V principu platí: celiatik má zakázán pouze lepek.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA