Kysané zelí je vynikající zimní potravina – má hodně vitamínu C, dokonce více než citrusové plody.
Navíc je výborným probiotikem, prebiotikem, zdrojem vlákniny a důležitých enzymů. To vše umožňuje využití kysaného zelí na podporu imunity a trávicího traktu.
Kysané zelí může být podle lékařů výborným prostředkem k prevenci bolestí žaludku a dvanácterníkových vředů. Šťáva z kysaného zelí je bohatá na L-glutamin, který dokáže léčit poškození střevních stěn. Prostřednictvím zelí dostává střevo velké množství prospěšných bakterií. Navíc jen půl šálku kysaného zelí denně pokryje denní potřebu vitamínu K (důležitého pro zdravé zuby a vlasy).
Zelí také odstraňuje plak na zubech a kompenzuje nedostatek vitamínů B (snižuje riziko onemocnění kardiovaskulárního systému). Odborníci na výživu doporučují kombinovat zelí s rybami, masem a zeleninou. Můžete do něj přidat mrkev a borůvky, nejlépe zelí kvasí samo. V konečném produktu je příliš mnoho cukru a octa./ Zdrave.to