Olivy snižují cholesterol, ale zvyšují krevní tlak?

1681895728 Shutterstock 1901750797.jpg krásu a zdraví

Olivy jsou úžasný produkt. V dětství jsou pro většinu z nás hořké, nechutné, ale s věkem se stávají velmi žádaným produktem. Nejdůležitější je, že jsou součástí oblíbené středomořské diety, kterou v posledních letech mnozí odborníci definují jako jídelníček pro dlouhověkost.

Ale bez ohledu na všechno je jasné, že olivy mají i negativní vlastnosti. Proto se musíme naučit, pro koho jsou užitečné a kdo by se jich měl ještě vzdát.

Olivy nejsou zelenina, jsou to ovoce s peckou uvnitř. Co obsahuje 100 g tohoto produktu:

• obsah kalorií – 116 kcal;

• tuky – 10,9 g;

• nasycené tuky – 2,28 g;

• sodík – 735 g;

• sacharidy – 6,04 g;

• cukr – 0 g;

• pojivová tkáň – 1,6 g;

• bílkoviny – 0,84 g.

Olivy jsou cenným zdrojem zdravých tuků, jako je kyselina olejová. Díky tomu toto ovoce chrání před předčasným stárnutím, pomáhá zlepšovat kognitivní funkce a funkce mozku.

Olivy chrání před vředy

Olivy jsou výbornou prevencí nemocí souvisejících s věkem a stařecké demence. Navíc jsou bohaté na pojivovou tkáň, díky čemuž se snižuje hladina „zlého“ cholesterolu v krvi a jsou vhodné pro zdravou výživu. Tento produkt patří mezi nejprospěšnější pro kardiovaskulární systém.

Minerály obsažené v olivách chrání srdce a cévy před přetížením, zvyšují hemoglobin. Olivy obsahují mnoho antioxidantů, včetně vitamin E a fenolické sloučeniny. Díky tomu chrání tělo před poškozením volnými radikály, umožňují pokožce zůstat hladkou a krásnou. A v neposlední řadě je v olivách železo, které je nezbytné pro tvorbu a tvorbu erytrocytů, které dodávají kyslík do celého těla.

Ale kdo by neměl konzumovat olivy? Jelikož se na náš stůl dostávají již v konzervě, obsahují hodně sodíku. Proto se má za to, že mohou vyvolat zvýšení krevního tlaku a poškodit ledviny. V 5-6 středně velkých olivách je 230-250 g sodíku. Je žádoucí, aby se jich vzdali i ti, kteří trpí cystitidou a gastritidou se zvýšenou kyselostí.

Kromě toho mohou olivy způsobit alergii kvůli zbytkům louhu sodného a glukonátu železa. A v neposlední řadě olivy vyvolávají zvýšené uvolňování žlučové šťávy, proto by se neměly konzumovat při exacerbaci onemocnění žlučových kamenů, cholecystitidě, pankreatitidě a ledvinových kamenech.

Yana BOYADJIEVA

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA