Jaké změny by měly být provedeny v jídelníčku, abyste zůstali po jídle sytí a nepřibrali kvůli přejídání, řekla v rozhovoru Margarita Arzumanyan, kandidátka lékařských věd, nutriční specialistka a gastroenteroložka, píše BGNES.
Pocit hladu nemusí vždy znamenat, že člověk potřebuje živiny, protože může být nejen fyziologický, ale i emocionální, podotýká lékař.
„Pokud člověk zažívá fyziologický hlad, existují určité příznaky jako kručení v žaludku. V případě emočního hladu může člověk chtít jíst, i když je sytý,“ vysvětluje Arzumanyan.
Dr. Georgi Gaidurkov: Bez černý je léčivý, ale také jedovatý
Pokud se objeví charakteristické příznaky fyziologického hladu, je třeba jíst, říká. Obvykle se objevují dvě a půl až tři hodiny po jídle. Abychom nenarušili pocit hladu brzy po dalším jídle a nepřejedli se, je nutné dodržovat dietu, radí výživová poradkyně.
„Základem je získat správný poměr bílkovin, zdravých tuků a vlákniny, aby vás zasytily na dlouhou dobu. Například ořechy jsou dobrým zdrojem sytosti, protože obsahují rostlinné bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Zelenina, která obsahuje vláknina i voda, například okurky, hlávkový salát, zelí, rajčata a avokádo také usnadňují sytost. Ze stravy byste neměli vylučovat živočišné bílkoviny. Vejce vám umožní zůstat dostatečně dlouho sytí,“ říká Arzumanyan.
Některá jídla naopak chuť k jídlu zvyšují a po jejich konzumaci můžete dostat dříve hlad, varuje výživová poradkyně.
„Je nutné vyloučit produkty, které stimulují chuť k jídlu – silné koření, sůl, nakládané okurky, sladkosti, čokoládu, konzervy a rychlé občerstvení,“ řekla Rádiu Sputnik Margarita Arzumanyan.
Podle ní někdy, když máme hlad, stojí za to se napít vody, protože je snadné splést žízeň s touhou po jídle.