Přemíra „zdravých“ potravin vás může dostat do nemocnice

1661415437 Shutterstock 2138056991.jpg krásu a zdraví

Ruská doktorka Anna Ivashkevich – klinická psycholožka a nutriční specialistka – hovoří o důsledcích fanatického lpění na zdravém stravování. Ano, je módní vést zdravý životní styl včetně správné výživy. Mnoho lidí si myslí, že jakmile je určitý produkt uveden jako užitečný a zdravý, měl by být spotřebován co nejvíce.

Ale nepřehánějte to, varuje specialista. Nenechte se zfanatizovat, protože situace se může vymknout kontrole, dokonce není vyloučeno, že skončíte v nemocnici. Tomu se lze samozřejmě vyhnout, pokud se budete řídit radami doktora Ivaškeviče.

Možná vás to překvapí, ale člověk je schopen se otrávit nejen ze zkažených produktů a z neumytého ovoce a zeleniny. Ale také s čerstvými zdravými proteinovými produkty, vysvětluje.

„Ve své praxi jsem měl případ otravy bílkovinami s mořskými plody,“ vzpomíná doktor Ivaškevič. – Pacient snědl 15 ústřic, protože, jak sám vysvětluje, samozřejmě se klamal, „bylo to strašně užitečné, čistý protein a jód.“ Šest hodin po požití těchto údajně zdravých ústřic utrpěl intoxikaci. Byl převezen do nemocnice s otravou bílkovinami.

Příznaky takového stavu nejsou nejpříjemnější: pomalý puls, slabost, bolest hlavy, průjem, pocit intenzivního hladu. Přejídání mořských plodů může vést nejen k otravě podobné té popsané. Ryby, ústřice a všechny druhy mořských plodů obsahují těžké kovy. Při častém používání se v těle hromadí. Také mořské produkty jsou bohaté na purinové báze. Když se tyto látky rozpouštějí, vzniká kyselina močová. Nadbytek kyseliny močové vede u lidí s dnou k závažným komplikacím. Potraviny s vysokým obsahem purinů jsou navíc kontraindikovány při onemocnění ledvinovými kameny.“

Jak produkty správně kombinovat?

Podívejte se na rady Dr. Anny Ivashkevich:

Obecně platí, že všichni lékaři doporučují alespoň 2-3krát týdně jíst ryby a lidé s dnou a ledvinovými problémy – jednou. „Ale nadužívání mořských plodů může negativně ovlivnit funkci štítné žlázy; může přispět k tvorbě ledvinových kamenů a také vyvolat zácpu.“

Snažte se proto vždy kombinovat a střídat bílkoviny se sacharidy a tuky:

• K rybě přidejte přílohu ze zeleniny a celozrnných výrobků.

• Jezte libové maso: kuřecí, krůtí, králičí.

• Pokud nemáte vážné problémy se zažíváním (zhoršení gastritidy, pankreatitidy, kolitidy atd.), střídejte živočišné bílkoviny s rostlinnými. Fazole, hrách, čočka, sójové boby, houby a ořechy jsou bohaté na rostlinné bílkoviny.

Pět mýtů o dietách

Silně okyselený nápoj škodí žaludku

Téměř v každém magazínu a blogu o kráse a zdraví se objevují rady, jak začít den sklenicí vody s citronem. A pijte na lačný žaludek. Existují i ​​další podobné recepty, neboť místo citronové šťávy doporučují přidat do vody jablečný ocet a sodu.

„Nebezpečí spočívá právě v těchto doplňkových složkách,“ varuje specialista. – Silně okyselený nápoj může poškodit žaludek a způsobit chemické popáleniny hrtanu a jícnu. Také při pravidelném používání takových řešení trpí zubní sklovina. Abyste se tomuto problému vyhnuli, vložte do vody nanejvýš plátek citronu. Chcete-li nápoj posílit, nechte ho déle uležet.“

Pokud se připravíte o sůl, hrozí nebezpečí otoků

Světová zdravotnická organizace doporučuje, abychom nepřijímali více než 5 gramů soli denně. Ale přechod na dietu zcela bez soli nás může vyhodit z omylu. Lidé, kteří takový experiment vyzkoušeli, velmi rychle pocítí negativní efekt. Jen asi týden po zahájení bezsolné diety se objevila silná slabost, závratě a další nepříjemné příznaky.

„Naše tělo potřebuje sůl. Nedostatek sodíku vede k zadržování nepotřebných stopových prvků z přicházející potravy. A zadržování sodíku zase způsobuje zadržování vody. Výsledkem je, že i na dietě bez soli můžete dostat otoky.“

Na podzim může nedostatek soli v jídle vést k častým bolestem hlavy a křečím. „Někteří zdravotní fanatici se snaží zařadit do svého jídelníčku zeleninu vypěstovanou na sodných hnojivech. To ale nepomáhá naplnit použití soli,“ podotýká odborník.

Neomezujte stále sladkosti

Abyste se mohli rychle rozhodovat, zpracovávat silný proud informací, se kterými se každý den setkáváte, potřebuje váš mozek energii z rychlých sacharidů. Pomalé sacharidy (celozrnné výrobky, cereálie atd.) se nestráví tak rychle. Pokud neustále omezujete sladkosti a navíc si poruchy vyčítáte tím, že sníte bonbón nebo kousek dortu, je to základ pro výskyt nepříznivých psychických následků – varuje klinická psycholožka – nutriční specialistka Anna Ivashkevich.

Lékaři různých profilů (kardiologové, endokrinologové, neurologové) potvrzují následující: diety se silným omezením způsobují vážný stres. A to je zase nebezpečné se snížením kognitivních funkcí – paměti, koncentrace pozornosti, pracovní kapacity.

Navíc to všechno vyvolává depresivní, depresivní stav. „Naše tělo je evolučně uzpůsobeno ke zpracování různých látek včetně sladkostí. Důležité je užívat je v rozumném množství,“ říká v rozhovoru kardiolog Yaroslav Ashikhmin.

Zbytečně se nemučte. „Nezakazujte si ani sacharidy, ani tuky. Stačí jíst vyváženou stravu: 40 % bílkovin, 30 % tuku, 30 % sacharidů, radí doktor Ivaškevič. – Neexistují žádné škodlivé nebo nebezpečné produkty. Je důležité je užívat s mírou. Věděli jste, že i přejídání okurek vám může způsobit nevolnost?!“

Yana BOYADJIEVA

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA