Proč je dobré jíst častěji ryby?

5ce2268ba4afefd581a462fe0d4d8da46fb23790.jpeg krásu a zdraví

Často jsme to slyšeli ryba je užitečný, ale v čem přesně a jakým způsobem se projevují jeho prospěšné vlastnosti pro tělo? Bohatá na prospěšné živiny, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vitamín D a bílkoviny, je jednou z nejzdravějších potravin důležitých pro zdraví těla i mysli.

Omega 3 jsou esenciální mastné kyseliny, které jsou důležité pro tělo a procesy, které provádí. Lze je získat pouze z vnějších zdrojů, prostřednictvím potravy. Omega-3 se nacházejí v tučnějších rybách, jako je losos, tuňák, sardinky a makrela. Tato složka v rybách samotná má pro tělo mnoho výhod.

Častá konzumace ryb s vysokým obsahem omega-3 je spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Tyto kyseliny zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují triglyceridy, což je typ tuku, který volně cirkuluje v krvi a plní transportní roli. Když je hladina triglyceridů v krvi vysoká, vede to k rozvoji řady onemocnění, včetně infarktu, obezity, steatózy jater a zánětu slinivky břišní.

Rybí tuk pomáhá také v boji proti depresi tím, že snižuje hladiny cytokinů, což jsou proteinové molekuly nacházející se ve vysokém množství v krvi lidí trpících depresí. Kyselina dokosahexaenová nebo zkráceně DHA, která je součástí omega-3 mastných kyselin a hlavní strukturální složkou mozku a sítnice oka, může příjem rybího tuku pomoci posílit paměť a zlepšit vidění.

Studie ukazují, že užívání rybího tuku vám pomáhá lépe spát, protože hladiny DHA jsou spojeny s produkcí melatoninu, spánkového hormonu. Vzhledem ke své kvalitě jako strukturální složky se DHA doporučuje těhotným a kojícím ženám, protože napomáhá vývoji mozku a očí miminek. Rybí tuk je také spojován s o 24 % nižším rizikem rozvoje astmatu u dětí.

Ryby jsou skvělým zdrojem proteiny, které mají velký význam pro udržení zdravých svalů, orgánů a cév. Proteiny pomáhají při dělení buněk, růstu vlasů a dokonce i hormonální regulaci. Jsou používány každým tělesným systémem tak či onak.

Ryby jsou také bohaté jód, což je životně důležitý minerál, který si tělo nedokáže samo vyrobit. Jód je důležitý pro funkci štítné žlázy, která řídí chuť k jídlu a imunitní systém. Vysoký obsah vitamíny D a B12 v rybách podporuje pevnost kostí, snižuje riziko autoimunitních onemocnění, tvorbu červených krvinek a nervové funkce. Přiměřená spotřeba vitamín B12 je spojován se sníženým rizikem demence a srdečních chorob a jeho nedostatek vede k chronické únavě a anémii.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA