Šišky jsou karcinogenní

1683125123 Sisceta 1.jpg krásu a zdraví

Podle genetičky Very Kushnarenko je benzapyren, který je obsažen ve špejlích, karcinogenem, který se vyskytuje i ve výfukových plynech automobilů nebo průmyslovém kouři. Specialista v rozhovoru hovořil o nebezpečí smažených a grilovaných jídel. Odborník říká, že takové jídlo se pro tělo stává zdrojem karcinogenů.

„Smažená jídla (smažený chléb, grilovaná zelenina, hranolky) jsou zdrojem karcinogenního akrylamidu,“ řekla Vera Kushnarenko. Specialista upřesnil, že nejvyšší koncentrace akrylamidu se tvoří v křupavé krustě chutných potravin. Taková slupka by se neměla jíst.

Co se týče grilování, jelikož se jedná o grilované maso, obsahuje také karcinogen – takový je produkt spalování benzapyren. Je přítomen v kouři z grilu, stoupá s ním a usazuje se na povrchu masa.

Genetik vysvětlil, že vzhledem k této vlastnosti by měl být špíz konzumován zřídka – pak se tělo bude moci samostatně vypořádat s rozkladem a odstraněním potenciálně nebezpečných látek. Antioxidanty, které jsou v čerstvé zelenině obzvlášť bohaté, pomohou účinněji zbavit tělo karcinogenů. Dodatečný příjem antioxidantů podpoří detoxikační procesy. Důležité!

Informace jsou poskytovány pro referenci. Kontraindikace užívání uvedených potravin konzultujte s odborníkem.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA