Málokdo ví, že ze všech bílkovinných potravin je vaječný bílek nejsnáze stravitelný. Tuto skutečnost potvrzuje i Světová zdravotnická organizace.
Výhody bílkovin
Konzumace vaječného bílku je zvláště užitečná pro osoby starší 40-45 let. Vzhledem k tomu, že produkt je absorbován tělem z 98%, nevytváří pocit těžkosti v žaludku, jako je tomu po konzumaci masa.
Vaječný bílek obsahuje 85 % vody, 12,7 % bílkovin, 0,3 % tuku a 0,7 % sacharidů. V jeho složení jsou také vitamíny B, které jsou zvláště užitečné pro zdraví žen: podporují růst vlasů, nehtů a udržují váhu v normálních mezích.
Protein pro hubnutí
Mnoho odborníků na výživu dokonce radí svým pacientům, aby nahradili večeři dvěma vaječnými bílky. V noci se produkt vstřebává, podporuje tělo aminokyselinami a pomáhá uvolňovat užitečné hormony: somatotropin a serotonin.
Vzhledem k tomu, že bílkoviny obsahují minimální množství tuků a sacharidů, člověk bude postupně hubnout. Jedná se o jeden z nejúčinnějších způsobů boje s viscerálním tukem! Také lékaři doporučují jíst bílkoviny po a během nemoci, protože tento produkt pomáhá posilovat imunitní systém.
Krevní tlak
Protein obsahuje speciální látku – peptid. Pomáhá udržovat krevní tlak člověka v normálních mezích. Proto ti, kteří trpí častými změnami tlaku, musí jíst jeden protein denně.
Důležité je také vědět, že nadměrné užívání bílkovin může vést ke vzniku „špatného“ cholesterolu, který brzy negativně ovlivní práci kardiovaskulárního systému./Zdrave.to