Slunečnicový olej je stejně užitečný jako olivový olej

1690793854 Shutterstock 1680944782.jpg krásu a zdraví

Ruský odborník na výživu Alexej Kabanov vyvrací dva zarputilé mýty – o nadřazenosti olivového oleje nad všemi ostatními rostlinnými oleji a o škodlivosti majonézy. A vysvětluje, že nenasycené tuky obsažené v takových olejích snižují „špatný“ cholesterol, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a otosklerózy.

Největším přínosem pro tělo je vyvážené používání různých rostlinných olejů, především slunečnicového a olivového. Olivový olej totiž jako součást zdravé středomořské stravy výrazně snižuje hladinu cukru v krvi a obsahuje polyfenoly, které bojují proti zánětům. Slunečnicový olej ale obsahuje mnoho vitamínů, zejména antioxidační vitamín E, omega-6 tuky.

Agresivní reklama a popud marketingových specialistů vštěpují veřejnosti falešnou představu o nadřazenosti olivového oleje nad olejem slunečnicovým. Není to pravda, protože rostlinné oleje se stejně jako rostlinné produkty vzájemně doplňují. Jeden den si salát dochuťte nerafinovaným olejem, druhý den kvalitním olivovým olejem. Používání různých rostlinných olejů je mnohem zdravější, ujišťuje specialista.

A majonéza je ve skutečnosti užitečnější než smetana. Přetrvávající mýtus o „škodlivé“ majonéze je prostě nespravedlivým obviněním z jejího negativního dopadu na zdraví, tvrdí odborník na výživu Kabanov. Pro takovou kritiku podle něj není důvod.

Lektvar z feferonek s olejem na bolest při artritidě

„Majonézu tvoří rostlinné oleje, voda, žloutek, hořčičný olej, ocet nebo citronová šťáva a sůl. A všechny tyto přísady jsou absolutně bezpečné,“ ujišťuje.

Rostlinné oleje jsou zdrojem nenasycených tuků, které příznivě ovlivňují činnost srdce, cév a celého organismu. Nezbytný je také tuk (náš mozek je z 60 % tuku). Jsou zdrojem energie, zajišťují dobrou imunitu, pomáhají vstřebávat vitamíny. Podle výživového specialisty Kabanova není správné tuky z jídelníčku úplně vyřazovat, stačí pouze omezit jejich užívání, přijímat je s mírou.

Nařčení majonézy, že má vysoký obsah cholesterolu, výživová poradkyně odmítá. V rostlinných olejích, hlavních složkách majonézy, podle něj není cholesterol. Co se týče vaječných žloutků, které je mohou obsahovat, nejsou zdaleka na prvním místě ve složení majonézy. Jsou také bohatým zdrojem vitamínů a prospěšných polynenasycených mastných kyselin.

Často můžete slyšet rady, jak nahradit majonézu smetanou. Ano, je možné snížit obsah tuku v pokrmu nebo salátu, ale smetana je produkt živočišného původu, zdroj nasycených tuků, který při nadměrném používání může vyvolat kardiovaskulární onemocnění. Střídmé používání majonézy vám neuškodí, tvrdí výživová poradkyně. „Mnoho hospodyněk dává přednost domácí majonéze, která má ale krátkou trvanlivost. V obchodech jsou druhy majonéz se stejným složením jako domácí, ale s výrazně delší trvanlivostí.

Yana BOYADJIEVA

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA