Tato levná podzimní zelenina má více vitamínu C než citron

61e6fd588c85385e04fab6232df6429953fb6a2729143 2097137 920x708.webp krásu a zdraví

Faktem je, že obsahuje velké množství vitamínu C, který je zodpovědný za sílu imunitního systému. Odborník zdůrazňuje, že podle tohoto ukazatele je dýně před citronem a malinami.

Dodává také, že konzumace dýně má pozitivní vliv na gastrointestinální trakt a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Co se stane, když každý den sníte plátek citronu?

Dýňová dužina a semena obsahují účinné živiny: vitamíny B, A, C, E, vlákninu, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, měď, mangan, sodík a zinek. Zelenina je dobrým zdrojem antioxidantů, hořčíku, zinku a mastných kyselin, pomáhá udržovat zdraví srdce u starších osob.

Dýně je bohatým zdrojem vlákniny, draslíku a vitamínu C. Všechny tyto živiny jsou prospěšné pro zdravé cévy.

Strava bohatá na dýně může pomoci snížit riziko rakoviny žaludku, prsu, plic, prostaty a tlustého střeva. Dýně obsahuje velké množství fytosterolů, které jsou velmi užitečné pro udržení zdravé hladiny cholesterolu v těle.

Je bohatý na vitamín A (beta-karoten). Beta-karoten je nejužitečnějším vitamínem pro zlepšení zraku. A protože dýně obsahuje také značné množství vitamínů C a E, může pomoci udržet oční tkáň zdravou a chránit ji před poškozením způsobeným sluněním.

Přítomnost velkého množství antioxidantů a fytochemikálií v dýni posiluje imunitní systém těla, zvyšuje produktivitu bílých krvinek a zvyšuje odolnost starších osob vůči různým infekcím;

Dýně je navíc bohatá na L-tryptofan, aminokyselinu, kterou si naše tělo nedokáže samo reprodukovat. Tato aminokyselina aktivuje pocit štěstí, snižuje příznaky deprese.

Dýně je všestranná potravina. Dá se péct, vařit, smažit, vařit v páře nebo v mikrovlnné troubě. Při vaření se nedoporučuje ji převařovat – snižuje se tím množství živin a zhoršuje se její kvalita. Pokud vaříte dýni a vidíte, že voda zbarvila do oranžova, znamená to, že dýně ztratila část cenného betakarotenu.

Dužninu lze přidat do polévky, koláče nebo dušeného masa. Dýni lze péct společně s cibulí a další zeleninou. Rozmixujte v mixéru a použijte jako základ pro omáčky, polevy na palačinky a další. Dýňové pyré můžete také zamrazit a použít jako jednu z přísad do smoothie.

Více: Proč je užitečné zmrazovat citrony v mrazáku?

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA