Těchto 7 potravin bylo omylem zakázáno diabetikům, nyní je můžete jíst

1677406874 Shutterstock 1182539971.jpg krásu a zdraví

Diabetici obvykle slyšeli, co mohou a nemohou jíst. Je však třeba opustit staré stereotypy.

Otázky a odpovědi o cukrovce

Za prvé, neexistuje nic takového jako jídlo tabu: Doporučuje se zaměřit se na to, co stojí za to jíst, a vybrat si potraviny, které nezpůsobují výkyvy hladiny cukru v krvi.

Za druhé, je důležité vědět, že existuje mnoho užitečných produktů, které byly z neznámých důvodů pro diabetiky zakázány.

Jaká jídla mají špatný rap, ale stojí za to jíst a těžit z nich? Pojďme to zjistit.

1. Rajčata

Jsou bohaté na živiny a obsahují také karotenoid lykopen, který má preventivní vlastnosti. Lykopen zpomaluje proces stárnutí, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a komplikací diabetu.

Lykopen dává ovoci červenou barvu. Nyní jsou v prodeji nejen červená, ale také oranžová a žlutá rajčata, ale jsou také bohatá na lykopen.

Studie provedená na Institutu kardiovaskulárního zdraví a výživy na univerzitě v Marseille ukazuje, že lykopen snižuje zánět a oddaluje rozvoj inzulinové rezistence. Rajče obsahuje užitečné látky: vitamíny K a C a minerál draslík.

Nejužitečnější z hlediska vstřebávání lykopenu jsou rajčata, která prošla tepelnou úpravou (například v omáčkách), stejně jako syrová, ale ochucená olivovým olejem (v salátech).

Ve 100 g rajčat – 3 g sacharidů (jako zelí, cuketa, květák, zelený pepř). Glykemický index je 15.

2 vejce

Vejce natvrdo, míchaná vejce (mekushkeshet) a shakshuka jsou oblíbená jídla v Izraeli. Nabízí se ale otázka: Zvyšují vejce hladinu cholesterolu v krvi?

Souvislost mezi vejci a kardiovaskulárním onemocněním byla tedy dlouho studována, ale nebyla identifikována.

Pojďme se bavit o výhodách vajec. 50 g vejce velikosti L obsahuje 70 kalorií, 1 g sacharidů a 6,5 ​​g 100% kompletního proteinu. Takový protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a slouží k výstavbě tělu vlastních bílkovin.

Vejce také obsahují:

* Vitamin D, důležitý pro zdraví kostí, udržení hmotnosti, imunitní a respirační funkce a prevenci cukrovky a deprese. Vejce obsahují cholin, který je nezbytný pro funkci mozku a jater. Ve 100 g vajec je 250 mg cholinu – 5x více než v mandlích.

* Vitamin B12: nezbytný pro normální činnost nervového systému a prevenci anémie.

* Vitamin A, který je potřebný pro oči a imunitní systém.

*Esenciální aminokyseliny, jako je leucin, jsou velmi prospěšné pro svaly.

* Antioxidanty lutein a zeaxanthin obsažené ve vaječných žloutcích pomáhají předcházet šedému zákalu a makulární degeneraci sítnice.

3 varovné příznaky cukrovky 2. typu

3. Olej

Obsahuje 99,5 % tuku, ale ne všechny spadají do kategorie škodlivých nasycených tuků. Ano, 66 % tuku v másle jsou nasycené tuky, ale je zde také 30 % mononenasycených (jako v olivovém oleji) a 4 % polynenasycených tuků.

V posledních letech, kdy se válka proti tukům vyjasnila, začali odborníci přehodnocovat některé z nich, které byly dříve považovány za škodlivé. Ukázalo se, že jim někteří lidé neprávem udělali špatné jméno.

Kromě tuku má máslo důležité složky: selen je silný antioxidant; vitamín A, užitečný pro oči a imunitní systém; lecitin, který podporuje odbourávání cholesterolu. 1 polévková lžíce oleje obsahuje 33 mg. cholesterolu a nemělo by se konzumovat více než 300 mg. denně.

V másle nejsou téměř žádné sacharidy (0,5 g na 100 g výrobku), tuky v něm zpomalují pronikání cukru do krve.

4. Červené maso

Bohatý zdroj bílkovin: 25 g bílkovin na 100 g produktu. Maso je navíc zdrojem lehce stravitelného železa, vitamínu B12 a zinku. Jeho obsah sacharidů je nulový s vysokou saturací.

V dnešní době lidé často jedí zpracované maso – klobásy, uzená masa, lahůdky, hamburgery a kebaby. Toto zpracování se provádí za účelem zlepšení chuti a prodloužení trvanlivosti.

Zpracované maso poznáte podle dlouhého seznamu ingrediencí na obalu, z nichž některé jsou vágně pojmenovány. Pokud je uvedeno více než 5 složek, tento produkt se nevyplatí kupovat.

Studie publikovaná v roce 2018 v časopise Diabetes Care prokázala souvislost mezi vařením masa na otevřeném ohni při vysokých teplotách a rizikem cukrovky 2. typu.

Vědci zjistili, že hluboké smažení nebo grilování dělá hovězí i kuřecí maso nezdravé. Nebyla nalezena žádná souvislost se spotřebovaným množstvím.

Bylo zjištěno, že vysokoteplotní zpracování masa v něm zvyšuje obsah škodlivých látek.

Závěr: Samotné červené maso je pro vás dobré. Je však třeba se vyhnout produktům s dodatečným zpracováním a masu smaženému při vysokých teplotách.

Káva je chutný a aromatický lék pro diabetiky

5. Hořká čokoláda

Studie ukazují, že má pozitivní vliv na zdraví díky obsahu antioxidantů a fytochemikálií. Čokoládové flavonoidy tedy slouží k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Přispívají k produkci oxidu dusnatého NO v těle, který způsobuje vazodilataci a snížení krevního tlaku.

Konzumace tmavé čokolády je spojována se snížením inzulinové rezistence, což vede k cukrovce 2. typu.

Hořká čokoláda zlepšuje náladu, protože obsahuje aminokyselinu fenylalanin, která podporuje uvolňování endorfinů – hormonů spokojenosti a pohody.

100 g čokolády s 90 % kakaa obsahuje méně sacharidů než krajíc chleba.

6. Červená řepa

Diabetici to mohou jíst. Ale mělo by to být mírné množství. Stejně jako v případě mrkve je obsah kalorií 44 kalorií na 100 g vařené zeleniny.

Červená řepa pomáhá snižovat krevní tlak. Je bohatý na minerály a vitamíny (draslík, vápník a kyselinu listovou), stejně jako na vlákninu. Betalain, pigment, který dává řepě jejich barvu, je silný antioxidant s protizánětlivými vlastnostmi.

Snižuje také riziko kardiovaskulárních onemocnění a nádorů. Další pigmenty obsažené v řepě – antokyany – chrání mozek před stárnutím.

Ve 100 g výrobku jsou 3 g rozpustné a nerozpustné vlákniny – to je 10 % doporučené denní dávky. Slouží k prevenci zácpy a zlepšuje složení střevního mikrobiomu.

Kardiolog odhalil výhody žen oproti mužům

7. Bobule

Nenechte se vyděsit jejich sladkou chutí. Studie ukazují, že v rozumném množství jsou prospěšné pro diabetiky. Umírněná denní konzumace bobulí snižuje inzulínovou rezistenci ve stejné míře jako hodinové cvičení denně.

Jiná studie ukázala, že 2-3 porce bobulí týdně snížily riziko cukrovky o 23 %. Borůvky jsou ze všech bobulí nejzdravější.

Plody obsahují vysoké koncentrace antioxidantů – antokyanů a polyfenolů – které snižují hladinu špatného cholesterolu a upravují krevní tlak.

Maliny obsahují různé vitamíny, včetně riboflavinu, beta-karotenu, folátu, niacinu, vitamínů C a K a minerálů draslík a hořčík. Jsou bohaté na vlákninu, obsah sacharidů je nižší než u ostatních bobulí: 5 g na 100 g (jako v kapustě nebo klíčcích).

Borůvky obsahují probiotické složky prospěšné pro trávení. Studie prokazují souvislost mezi jejich konzumací a sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky, zlepšením funkce mozku a prevencí zánětů močových cest. 100 g výrobku obsahuje 12 g cukru, tedy dvakrát více než v jahodách.

Jahody jsou bohaté na vitamín C a draslík. Obsahují také kyselinu listovou, která slouží jako prevence kardiovaskulárních chorob a vrozených vývojových vad plodu.

Množství antioxidantů chrání před kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou a nádory. Jahody také obsahují fenolické sloučeniny (lignany a třísloviny), které pomáhají bojovat proti poškození volnými radikály.

Pokud máte pochybnosti o konkrétním produktu, měření krevního cukru před jídlem a po jídle ukáže, zda ho můžete jíst./zdrave.to

Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA