To jste nevěděli: Výhody a poškození brambor

1519569133 Shutterstock 514835647.jpg krásu a zdraví

Brambory by se měly konzumovat k ochraně organismu před mnoha nemocemi, ale důležitou roli hraje způsob jejich přípravy.

Brambory jsou nebezpečné pro diabetiky

Kromě toho je důležité vědět o této kořenové zelenině pár zajímavostí.

Onkologie

Brambory mají antioxidační vlastnosti a obsahují také mnoho polyfenolů. Tyto látky mohou účinně chránit tělo před onkologií.

Zároveň byste si neměli myslet, že smažená zelenina vám přinese výhody. Brambory v tomto případě budou kvůli obsahu karcinogenů působit jako prudký jed.

Na hubnutí

Pokud chcete shodit pár kilo navíc, můžete do svého jídelníčku zařadit pečené brambory. Obsahují hodně draslíku, který pomáhá při hubnutí. Pokud zvýšíte množství draslíku ve stravě alespoň o 25 %, proces hubnutí bude postupovat mnohem rychleji.

Brambory obsahují také hodně vlákniny, která má dobrý vliv na trávicí proces.

Bramborová šťáva je velmi užitečná

Pro srdce

Lidé, kteří trpí vysokým krevním tlakem, by měli používat brambory. Pečené nebo vařené jsou perfektní. To odstraní sodík z těla co nejrychleji.

Proti mrtvici

Brambory obsahují mnoho antioxidantů, které dokážou spolehlivě chránit kardiovaskulární systém. Díky vysokému obsahu vlákniny se snižuje vliv škodlivého cholesterolu na organismus. Brambory jsou navíc výbornou ochranou proti ateroskleróze.

Kontraindikace

Existují určité situace, kdy je lepší vyloučit brambory ze svého jídelníčku, aby nedošlo k poškození vlastního těla.

Jsou bohaté na škrob, který produkuje kyselinu mléčnou, která ničí sklovinu a značně zvyšuje riziko zubního kazu.
Pro ty z vás, kteří trpí cukrovkou, je raději nejíst často. Zelenina má příliš vysoký glykemický index a změní se na rychlé sacharidy.

Bramborům by se kvůli obsahu draslíku měli vyhýbat lidé s ledvinovými problémy.
Navzdory skutečnosti, že brambory jsou považovány za velmi užitečnou zeleninu, je třeba jejich použití brát vážně a vzít v úvahu některé kontraindikace.

Zeleninu byste také neměli vařit ve velkém množství oleje, protože to v každém případě tělu uškodí./Zdrave.to

Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení pro všechny!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA