Toto jsou nejhorší potraviny a nápoje pro vaše zuby. Raději se jim vyhněte

Varecha 0024b5aaa3a58c8f8f3e5a71a6d0bbd3 Clanokw.jpg krásu a zdraví

Sladké bublinkové nápoje, žvýkací bonbóny, barevné nanuky, míchané drinky? Existují potraviny, které by neměly mít přístup k vašim zubům a měli byste si je umět odepřít.


Sladkosti bez chemie: Domácí bonbóny bez...

Tyto potraviny a nápoje nedávejte ani svým dětem.




V našich ústech žije více než 700 druhů bakterií. Některé jsou užitečné, jiné škodlivé. A tak můžeme uvažovat io naší stravě, některé potraviny obsahují živiny, které posilují zuby a chrání je před zubním kazem a onemocněním dásní, jiné jsou naopak nutričně chudé a navíc způsobují zbarvení zubů, erozi skloviny a zubní kaz.

Škodlivé bakterie rozkládají cukry z potravin a nápojů a mění je na kyseliny, které časem mohou ze zubů vytáhnout důležité minerály a způsobit vznik zubního kazu. Přebytečný cukr si dokážou ukládat i do zásoby a pokračovat v produkci kyselin i několik hodin poté, co jsme dojedli. Proto je tak důležité vyčistit si zuby zejména před spaním.

Špatné a dobré potraviny

Pokud ústní hygienu neberete dostatečně zodpovědně, bakterie na povrchu zubů vytvoří měkký povlak. Je to ideální prostředí, kde se mohou množit. Pokud zubní povlak ztvrdne, změní se na zubní kámen, který dráždí dásně a způsobuje zánět.

Ano, i některé druhy čerstvého ovoce, zeleniny nebo škrobových potravin, jako jsou citrusy, brambory, rýže nebo dokonce banány, nejsou pro naše zuby ideální, obsahují však živiny, které podporují naše celkové zdraví, což může prospět nakonec i našim zubům, proto bychom se jim neměli vyhýbat.

1.Měkké, žvýkací potraviny se snadno přilepí na zuby, nebo si najdou cestu do mezizubních prostor a snadno způsobí zubní kaz. Vyhýbat byste se měli lepkavým potravinám, jako jsou sirupy, sušené ovoce, bonbóny, které mohou uvíznout v mezizubních prostorách. Rozinky jsou stejně lepkavé a žvýkací jako gumové bonbóny, stejně těžko se čistí ze zubů, ale na rozdíl od medvídků obsahují například zinek. Vyhněte se jejich konzumaci tehdy, když si nebudete moci vyčistit zuby.

2. Obzvláště škodlivé jsou sladké zpracované potraviny a cukroví. Hodně cukru se ale nachází i například v bramborových lupíncích.

3. Koncentrované ovocné šťávy a džusy jsou sladké a zároveň kyselé, což je pro zuby nepříjemná kombinace. Při pravidelné kombinaci mohou narušit zubní sklovinu.

4. Sladké limonády, energetické nápoje omývají zuby v lepkavých a sladkých roztocích a navíc jsou kyselé. Naše zuby se začínají kazit, když pH v ústech klesne pod 5,5 . Většina těchto nápojů má pH kolem 3 až 4.

5. Kyselé jsou také káva a alkoholické nápoje, zejména míchané drinkykteré obsahují cukrové sirupy.

6. Poškodit, zejména slabé zuby, dokážou i příliš tvrdé potraviny. Pokud jste fanouškem oříšků, vybírejte si měkčí druhy. Úplně vyloučit můžete tvrdé bonbóny, které dokáží poškodit i korunky nebo implantáty.

7. Zuby obarví jednoznačně cigarety. Podle loňské zprávy americké společnosti Byte to dokážou i potraviny a nápoje – čaj, káva, červené víno a kolové nápoje. Barevné skvrny zanechávají i rajčatové omáčky, sójová omáčka, balzamikový ocet, barevné nanuky a bonbóny a kari nebo kurkuma.

8. Některé potraviny a nápoje mohou způsobit erozi zubní skloviny. Patří k nim například balzamikový ocet. Ten ovšem určitě nevyužíváme v takovém množství, jak často pijeme sycené slazené nápoje, které bychom ze stravy měli zcela vyloučit.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA