Toto podzimní ovoce chrání před infarktem a demencí

0726300001642370879 2102433 1920x1080.webp krásu a zdraví

Od září do konce roku je obdobím lahodného a užitečného podzimního ovoce, které chrání před infarktem a demencí. Těchto pár měsíců ale bude stačit k tomu, aby se vaše zdraví výrazně zlepšilo jeho konzumací, myslí si ruská bioložka Victoria Gnezdilova. Vysvětluje, že jde o rajské jablko.

Výhody tomelu

V překladu z latiny znamená název tohoto ovoce „srdce jablko“. A nejde jen o formu, ale i o její obsah. Kyselina tříslová, která dodává ovoci chuť, spolu s kyselinou galovou velmi účinně posiluje cévy, normalizuje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu.

Doktor: 1 sklenice toho ráno snižuje cukr a zabraňuje infarktu

„Tomel má také vysoký obsah draslíku a hořčíku, které jsou klíčové pro zdraví srdce. Kombinace těchto látek je účinným koktejlem pro prevenci mrtvice a infarktu,“ komentovala biochemička, kandidátka biologických věd Victoria Gnezdilova.

Tomel má léčivý účinek na téměř všechny tělesné systémy. Pravidelná konzumace tohoto ovoce snižuje riziko Alzheimerovy choroby, zpomaluje proces stárnutí, vyrovnává hormonální hladinu a příznivě působí na stav pokožky. Už samotné složení ovoce dokonale pokrývá potřeby organismu na podzim a začátkem zimy, kdy se zvyšuje výskyt chřipek. Tomel je silný imunomodulátor. Díky jeho konzumaci můžete výrazně zvýšit odolnost organismu.

„Důrazně se doporučuje, aby lidé s problémy se štítnou žlázou zařadili tomel do svého jídelníčku. Vysoká koncentrace jódu v ovoci pomáhá vyhnout se nedostatku tohoto základního prvku. A samozřejmě nemůžeme nezmínit dietetické vlastnosti tomelu. Nízký obsah kalorií, pouze 67 kcal na 100 gramů, v kombinaci s vlákninou, která vám zajistí pocit sytosti a reguluje gastrointestinální trakt. Právě ony dělají z tomelu ideální produkt pro lidi s nadváhou,“ říká odborník.

Obsah užitečných látek v tomelu

Pro zdraví nejcennější jsou vitaminy skupiny B (v něm například vitamin B3 – 150 % denní normy), vitaminy E a K. Kaki navíc obsahuje hodně jódu: jeden středně velký plod ho obsahuje dostatek jód k uspokojení denní potřeby od něj. Hodnota tomelu spočívá právě v této kombinaci vitamínů a minerálů: jeden plod obsahuje všechny tyto pro zdraví nezbytné složky, které lze jinak získat z různých zdrojů – čerstvé bylinky, mořské plody, ořechy a tzv.

Toto ovoce obsahuje hodně rozpustné a nerozpustné vlákniny: 2 g na každých 100 g tomelu a sacharidy – od 16 do 31 g (v závislosti na úrovni obsahu cukru v odrůdě). Kromě toho je tomel bohatý na organické kyseliny, hořčík, draslík, měď, fosfor, molybden, železo a také aminokyseliny (tryptofan, lysin, alanin atd.). Kalorický obsah ovoce se v závislosti na odrůdě a hladině cukrů v ní může pohybovat od 66 do 125 kcal na 100 g.

Více: Kardiolog: To jsou nejlepší nápoje po infarktu a mrtvici

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou výživu a konzultaci s odborníkem!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA