Ultra zpracované potraviny – příčina rakoviny a smrti

1666949280 11 01.jpg krásu a zdraví

Předchozí výzkumy naznačují, že špatná výživa může být příčinou 1 z 5 úmrtí na celém světě. Nedávno vědci z Tufts University zjistili, že strava s vysokým obsahem ultrazpracovaných potravin vystavuje člověka většímu riziku vzniku kolorektálního karcinomu. Jiný tým italských vědců naznačil, že lidé s nejchudší stravou a vysokou úrovní konzumace ultrazpracovaných potravin mají vyšší riziko úmrtí, napsal web medicalnewstoday.com ve své publikaci.

Jídlo, které jíme, může hrát pro naše zdraví a dlouhověkost mnohem důležitější roli, než si mnoho lidí uvědomuje. Předchozí výzkum ukázal, že 1 z 5 úmrtí na celém světě lze předejít zlepšením výživy.

Dvě nové studie nedávno publikované v časopise BMJ se zabývaly vlivem ultrazpracovaných potravin na konkrétní zdravotní stavy. V jedné studii vědci z Tufts University zjistili, že strava s vysokým obsahem ultrazpracovaných potravin zvyšuje u mužů riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Plamen Penchev: Stres a špatná výživa spouští zánět střev

Další studie výzkumného týmu z IRCCS Neuromed v Pozzili v Itálii uvedla, že dospělí s nejchudší stravou a nejvyšší spotřebou ultrazpracovaných potravin měli zvýšené riziko srdečních onemocnění a úmrtnosti ze všech příčin.

Co jsou ultra zpracované potraviny?

Jedná se o kategorii klasifikačního systému potravin „NOVA“, který vyvinuli vědci z Centra epidemiologických studií zdraví a výživy na Fakultě veřejného zdraví Univerzity v São Paulu v Brazílii. Systém NOVA klasifikuje potraviny do čtyř různých skupin: Skupina 1: nezpracované nebo minimálně zpracované potraviny. Skupina 2: zpracované kulinářské suroviny (oleje, tuky, sůl a cukr). Skupina 3: zpracované potraviny. Skupina 4: vysoce zpracované potraviny.

Ultra-zpracované potraviny zahrnují produkty vyrobené v průmyslovém prostředí ze složek, které jsou většinou nebo zcela vyrobeny v laboratoři nebo odvozeny z potravin. Složky, které se běžně vyskytují ve zpracovaných potravinách, jsou cukry, tuky a konzervační látky, přísady navržené tak, aby napodobovaly přírodní, nezpracované potraviny, zvýrazňovače chuti, barviva a další přísady. Jsou vyráběny syntézou potravinářských složek, jako je maltodextrin, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, modifikovaný škrob a hydrogenované tuky.

Příklady ultrazpracovaných potravin zahrnují: sycené nápoje a slazené džusy, sportovní a energetické nápoje, energetické tyčinky, polévkové prášky a instantní polévky, margarín, hromadně vyráběný a balený chléb a pekařské výrobky vyrobené z hydrogenovaných tuků, cukru a přísad, hotová jídla, jako je pizza, párky v rohlíku, kuřecí nugety a rybí tyčinky, kojenecká výživa, nápoje nahrazující jídlo, sériově vyráběná zmrzlina, bonbóny, slazený jogurt. Předchozí výzkum zjistil, že ultra zpracované potraviny tvoří asi 58 procent jídelníčku Američanů a jsou spojeny s přibíráním na váze.

Zvýšené riziko kolorektálního karcinomu

Podle American Cancer Society (ACS) je kolorektální rakovina – někdy nazývaná rakovina tlustého střeva nebo konečníku – třetí nejčastější příčinou úmrtí mužů a žen ve Spojených státech. Dr. Fang Fang Zhang je docentem a vedoucím oddělení nutriční epidemiologie a datové vědy na Škole nutriční vědy a politiky Geralda J. a Dorothy R. Friedmanových na Tufts University a odpovídající autor a spoluautor kolorektálního karcinomu studie.

Řekla, že předchozí studie spojovaly ultra zpracované potraviny s vyšším rizikem obezity, vysokého krevního tlaku, cholesterolu a některých druhů rakoviny. Jen málo studií však hodnotilo vztah mezi příjmem ultrazpracovaných potravin a rizikem rakoviny tlustého střeva.

„K dietním rizikovým faktorům pro rakovinu tlustého střeva a konečníku patří vysoká spotřeba červeného a zpracovaného masa a nízká spotřeba vlákniny a celých zrn,“ vysvětluje. – Ultra zpracované potraviny zahrnují zpracované maso a mají nízký obsah vlákniny. Ultra zpracované potraviny jsou také energeticky bohaté a obsahují vysoké hladiny přidaných cukrů, které přispívají k obezitě, známému rizikovému faktoru pro rakovinu tlustého střeva a konečníku.“

Výživová doporučení od mistra Petra Dunova

Při analýze údajů z více než 3 200 případů rakoviny tlustého střeva a konečníku doktorka Zhang a její tým zjistili, že muži, kteří konzumovali nejvíce ultrazpracovaná jídla, měli o 29 % vyšší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku než ti, kteří takových produktů užívali nejméně. Vědci však neuvedli žádnou souvislost mezi celkovou konzumací ultrazpracovaných potravin a zvýšeným rizikem kolorektálního karcinomu u žen.

Dr. Anton Bilczyk, vedoucí lékařského oddělení St. John’s Cancer Institute v Santa Monice, říká: „V současné době zažíváme epidemii mladých pacientů, u kterých je diagnostikována rakovina tlustého střeva ve věku do 45 let. Jediné věrohodné vysvětlení souvisí s tím, o čem tento článek mluví, konkrétně se zvýšeným používáním zpracovaných potravin a narušením funkcí buněk v našem těle.“

Výživová doporučení pro prevenci nemocí

Přidejte do svého každodenního jídelníčku více zdravých potravin. Namísto toho, abyste se soustředili na to, co nemůžete jíst, říká doktor Bilczyk, „když lidé začnou dělat dietní změny, často mají pocit, že musí přes noc udělat velkou změnu, což znamená, že se vzdají všeho, co mají rádi.“

„Začněte pomalu a každý týden přidejte pár nových potravin. Zdravé potraviny časem nahradí ty staré. Začněte připravovat jídlo. Většina hotových jídel má vysoký obsah cukrů, soli a přísad, které jsou vysoce zánětlivé. Denně užívejte kvalitní probiotika,“ říká doktor Bilczyk.

Boris ALEXANDROV

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA