Asi každý zaregistroval zprávu o tom, že Evropská komise na základě podkladů Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) povolila používání ingrediencí vyrobených z vybraných druhů hmyzu. Bylo to však už v letech minulých, na trhu se můžeme s potravinami s přídavkem hmyzu setkávat již od roku 2018. „Na tento fakt se v posledních měsících nabalil balast nesmyslných tvrzení, která z možnosti používat hmyz učinila povinnost a strašila utajovaným přidáváním hmyzu do potravin ,“ píše časopis d-Test v čísle 7/2023.
Potraviny s přídavkem hmyzu poznáte tak, že ve složení uvádějí naše a latinské jméno použitých druhů.
Hmyz pomáhá v potravinářství od nepaměti. Stačí si připomenout včelami produkovaný med (zejména nejdražší medovicový, kde medovi sbíranou včelami produkují mšice medonosné a červci, šťáva z rostlin nejprve projde jejich trávicím ústrojím).
Nebo tradiční lešticí látku, pryskyřici šelak (E 904), která se vyrábí z výměšků červce lakového a používá se k výrobě lesklého povrchu u cukrovinek (lentilky, želé bonbóny), může rovněž sloužit jako potahová látka v případě tablet. Šelak získaný z výměšků hmyzu najdeme v sušeném ovoci, ořechových jádrech i v zrnkové kávě.
Červené barvivo košenilově červená (E 120), které již lze nalézt pouze pod pojmem karmín, se získává ze sušených těl samiček hmyzu nopálovec karmínový (nebo červec nopálový). Na košenilu, tedy karmín, můžeme narazit v cukrovinkách, džemech, žvýkačkách, ve farmaceutickém průmyslu ve výrobě obalených pilulek, jako přísadu rtěnek a podobně. Toto barvivo lze nalézt také v uzeninách.
Jezení samotného hmyzu u nás z historického hlediska není běžné. Například sýr casu marzu vyráběný na Sardinii, kde na něj nedají dopustit, je svéráznou kulinářskou specialitou, protože v průběhu zrání je tento ovčí sýr infikován larvami mouchy (Piophila casei) a tento sýr známý jako „shnilý sýr“ se konzumuje ve vysokém množství. larvami.
Typickým příkladem potravin vyráběných s přídavkem hmyzu mohou být proteinové tyčinky vyráběné ze svrčků.
V letech 2021 a 2022 skončily schvalovací procesy, na jejichž základě bylo oficiálně povoleno využití tří druhů hmyzu. Pro každý z nich jsou přesně stanoveny podmínky a rozhodnutí definuje okruh výrobků, ve kterých může být hmyz použit, maximální možné dávkování a také povinné označení na obalech výrobků, které obsahují hmyzí ingredience.
hmyz, hmyz v potravinách, Locusta migratoria, saranče stěhovavá Saranče stěhovavá, latinsky Locusta migratoria. Jako potravina nového typu byla schválena nařízením č.j. 2021/1975.
Každému schválení předcházelo zhodnocení zdravotní nezávadnosti a EFSA pátral po možných zdravotních rizicích. Zůstala jediná nedořešená otázka, a tou je možnost alergických reakcí, protože těla hmyzu a moučka z nich vyrobená obsahují velké množství bílkovin, které by mohly působit jako alergen.
Pohled odborníků v rámci možné alergické reakce
RNDr. Marcela Popovňáková, laboratorní diagnostička klinické imunologie a alergologie Synlab Slovakia, nám k tomu řekla: „Většina hmyzu je pro člověka bezpečná. Z pohledu alergické reakce může problém nastat u lidí, kteří jsou citlivější na korýše, měkkýši a mořské plody. Ti mohou být citliví také na hmyz a měli by se proto konzumaci hmyzu vyhýbat. Alergické reakce na hmyz mohou mít různý průběh a závisí to na individuální citlivosti každého člověka. U pacientů alergických na korýše může konzumace jedlého hmyzu vyvolat alergickou reakci. Mezi jednotlivými skupinami alergenů dochází ke zkřížené reakci, což může být projevem zkřížené alergie mezi roztoči, korýši, hmyzem a měkkýši.“
Nejasná je také možná odezva citlivých jedinců ke kombinaci hmyzí bílkoviny s dalšími potravinovými alergeny, například s lepkem.
„Možná se v budoucnu z hmyzu stane další potravinový alergen, ale zatím tomu tak ne. Určitě však není na škodu být obezřetný. Připomínáme, že každá potravina obohacená hmyzem musí být označena, v seznamu složek lze nalézt, jaký druh a forma hmyzu byly použity. Například výrobky obsahující mouku ze svrčků musí nést formulaci, že obsahují prášek z Acheta domesticus (svrček domovní) a upozornění, že tato složka může způsobit alergické reakce spotřebitelům se známými alergiemi na korýše, měkkýše a na prachové roztoče,“ dodává d-Test.