Vědci odhalili, co se stane se srdcem, když sníte brambory

0549234001617278347 2095704 920x708.webp krásu a zdraví

Pokud byste brambory zařadili na seznam škodlivých potravin, mýlili byste se. Tato zelenina obsahuje spoustu draslíku a vitamínů, které jsou pro tělo tolik potřebné, zejména pro srdce a cévy. Američtí vědci se dokonce kloní k názoru, že brambory lze použít jako náhradu chleba – bude tedy zdravější.

Výhody brambor

Ve studii Dr. Kate Ayubiz z Albert Einstein College of Medicine v New Yorku a její kolegové porovnávali množství draslíku, vitamínů B6 a C a vlákniny ve středně velké bramborě se stejným množstvím bílé rýže a celozrnného chleba. . Poté vypočítali rozdíly ve živinách mezi třemi různými sacharidy.

Stačí jeden kousek a brambory se uvaří dvakrát rychleji

„Rozhodli jsme se porovnat tento zeleninový a celozrnný chléb,“ uvedli vědci.

Zde jsou závěry výzkumníků:

  • Středně velký brambor obsahuje 15 % denní potřeby draslíku cenného pro srdce a krajíc celozrnného chleba jen 3 %;
  • Vitamin C v tomto množství zeleniny je 30% denní normy a v celozrnném chlebu – 0%;
  • Jedna středně velká brambora obsahuje 6 % denní dávky železa a krajíc celozrnného chleba 9 %;
  • Pokud jde o zdravou vlákninu nebo vlákninu, brambory obsahují 8 % denní potřeby a celozrnný chléb 14 %.

Odborníci také podotýkají, že nejlepší je brambory péct – tak si zachovají maximum živin. Pokud jsou mladí, nezapomeňte opustit kůru, protože obsahuje mnoho užitečných vitamínů a minerálů.

„Co mají zrna a škroby společné, je to, že jsou to komplexní sacharidy. Jejich složení však bude zcela odlišné. Škrobová zelenina může obsahovat více prospěšných mikro- a makroživin,“ uvedli vědci.

Vědci porovnávají výhody brambor, bílé rýže a bílého chleba. Ukazuje se, že můžete nahradit svůj obvyklý chléb „škodlivou“ zeleninou. Pokud si místo kousku chleba dáte 2x denně malý vařený brambor, zvýší to obsah draslíku v těle o 21% Tento prvek je nezbytný pro zdraví srdce a cév.

Bramborová slupka obsahuje škodlivý solanin, který může způsobit nepohodlí a ve vzácných případech i těžkou otravu organismu. Je třeba si uvědomit, že solanin se hromadí ve staré kůře, zejména pokud se již objevily klíčky nebo se barva vlivem světla změnila na zelenou. Mezi příznaky otravy patří bolest hlavy, nevolnost a zvracení a žaludeční nevolnost.

Více: Jezte brambory tímto způsobem, pokud chcete, aby byly pro vás ty nejlepší

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA