Vědci odhalili, kolik jablek denně snižuje hladinu cholesterolu

6533bf5da67431080a791fc060c6b12cb7c23e538998e 2094240 920x708.webp krásu a zdraví

O prospěšnosti jablek ví asi každý z dětství, někdo dává přednost jablečné šťávě. Zajímavé výsledky studie publikované v American Journal of Clinical Nutrition ukazují, že konzumace dvou celých plodů denně nejen pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, ale také snižuje riziko srdečního infarktu a mrtvice.

Jablka na snížení cholesterolu

Stejná studie ukazuje, že pro takový pozitivní účinek na tělo musíte jíst dvě jablka a nepít jablečný džus. Ve studii na 40 lidech polovina z nich konzumovala dva kousky ovoce každý den po dobu osmi týdnů, zatímco druhá skupina pila jablečný džus, který obsahoval stejné množství cukru jako ovoce.

Doktor: Jablka tyto nemoci zhoršují

Obě skupiny se vyhýbaly jakýmkoli změnám ve své stravě, cvičebním režimu, medikaci a dalším faktorům životního stylu a zaznamenávaly vše, co během tohoto období snědly a vypily. Po několikatýdenní přestávce si skupiny vyměnily místa a experiment pokračoval dalších osm týdnů. Tento typ studie se nazývá crossover trial a pomáhá výzkumníkům porovnávat výsledky různých metod na stejné osobě, spíše než porovnávat dva různé lidi.

Experiment zjistil, že když lidé konzumovali celá jablka spíše než jablečný džus, jejich hladina cholesterolu v krvi byla nižší. V důsledku experimentu vědci dospěli k závěru, že sloučeniny obsažené v celém ovoci hrají důležitou roli při podpoře zdraví srdce. Vláknina, polyfenoly a antioxidanty obsažené v celých jablkách působí na organismus pozitivně.

Ovoce má vysoký obsah pektinu, specifického typu vlákniny, která ovlivňuje náš metabolismus tuků. Pektin je spolu s dalšími druhy vlákniny dobrým zdrojem potravy pro prospěšné bakterie v lidském střevě, známé jako mikrobiom.

Kromě toho jsou tyto plody bohaté na vitamíny A, C, B1, B2, PP a E, stejně jako hořčík, fosfor, jód, železo, selen, draslík, vápník, zinek.

Jednou z jejich prospěšných vlastností je snížení rizika vzniku cukrovky II. typu, což se vysvětluje přítomností polyfenolických antioxidantů v ovoci – kvercetinu a floridinu. Protizánětlivá látka kvercetin pomáhá při inzulínové rezistenci, která je hlavním faktorem vzniku cukrovky. Předpokládá se také, že floridin snižuje vstřebávání cukru ve střevě, a tím snižuje jeho hladinu v krvi.

Jablečná slupka obsahuje antioxidant quercetin, který pomáhá regulovat imunitní systém a snižovat záněty. Quercetin může mít příznivý účinek při léčbě alergických zánětlivých onemocnění, jako je astma a sinusitida. Antioxidační účinky kvercetinu mohou chránit mozek a nervy před oxidačním poškozením a pomáhají předcházet zraněním, která mohou vést k onemocněním mozku, jako je Alzheimerova choroba a demence.

Přečtěte si také: Udělejte to s jablky hned a příští rok je budete sbírat do kbelíků

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA