Všichni si myslí, že těchto 9 potravin je zdravých, ale hluboce se mýlí

1643276570 Shutterstock 622381814.jpg krásu a zdraví

V poslední době chytlo šílenství po zdravém stravování stále více lidí. Pravdou však je, že neustále takové potraviny konzumovat je téměř nemožné.Navíc existují potraviny, které jsou považovány za zdravé, ale ve skutečnosti nejsou.

Jaká je povolená dávka masa na týden?

I když si myslíte, že je můžete jíst, kdykoli budete chtít, zamyslete se znovu. Zde jsou škodlivé potraviny vydávané za zdravé.

1. Banánové lupínky

Banánové chipsy jsou prý zdravé, protože obsahují stejné složky jako banány: vlákninu, hořčík, draslík a železo. Je však důležité si uvědomit, že výrobci tohoto zboží přidávají zvýrazňovače chuti a cukr a často ho smaží a glazují.

Čím nahradit: Udělejte si domácí banánové lupínky v troubě nebo sušte na vzduchu.

2. Sušenky

Existuje mnoho druhů knäckebrotu a často se můžete setkat s pochutinami, které vypadají jako knäckebroty, ale obsahují škodlivé oleje.

Čím nahradit: Pozorně si přečtěte složení. Křupavý chléb by neměl obsahovat droždí, konzervanty, barviva, škrob ani antioxidanty. Nejlepší křupavý chléb je z celozrnné nebo celozrnné mouky.

3. Bezlepkové potraviny

Lepek je protein nacházející se v obilovinách – díky němu se mouka smísí s vodou. Lepek je nebezpečný pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Pokud ale takový problém nemáte, je lepší se těmto potravinám vyhnout, protože většinou obsahují spoustu rafinovaných přísad.

Čím nahradit: Jezte normální pečivo. Nejezte ho příliš, ale ani se o něj nepřipravujte.

4. Sušené a pocukrované ovoce

Sušené plody jsou zdravé, ale aby je ochránili před plísněmi a zachovaly si barvu, ošetřují je výrobci fungicidy a oxidem siřičitým. Co se týče kandovaného ovoce – jejich přínos je ještě menší, protože obsahují hodně cukru.

Čím nahradit: Zkuste si doma nasušit vlastní ovoce – není to těžké a bude to mnohem zdravější.

7 potravin, kterým se vyhnout, pokud máte problémy se spánkem

5. Tavený sýr

Kromě přidaných látek, které tavený sýr obsahuje, má také vysoký obsah sodíku. Například sendvič s pouhými třemi plátky taveného sýra pokryje 2/3 vaší denní potřeby sodíku.

Čím nahradit: Jezte různé druhy kvalitních sýrů, například slaný tvaroh.

6. Konzervovaná zelenina

Výrobci do konzervované zeleniny většinou přidávají nezdravé přísady jako ocet, cukr, sůl nebo barbecue omáčku. Například plechovka fazolí obsahuje v průměru 3 polévkové lžíce cukru.

Čím nahradit: Vybírejte nejkvalitnější čerstvou konzervovanou zeleninu bez soli, cukru a konzervantů. Nebo si vypěstujte vlastní.

7. Škrobová zelenina

Kukuřice, dýně, jamy a brambory obsahují méně vlákniny, vitamínů a minerálů než jiná zelenina, ale zároveň mají vyšší kalorický obsah. Neznamená to, že byste měli konzumaci této zeleniny zcela odmítnout – jen byste jí při dietě neměli jíst hodně.

Čím nahradit: Vyberte si neškrobovou zeleninu (křupavou, zelenou a šťavnatou).

8. Jogurt

Jogurty z obchodu mají vysoký obsah cukru a velmi nízký obsah bílkovin. Navíc je není potřeba žvýkat, což budí dojem, že jíte něco lehkého.

Čím nahradit: Kupte si mléčné výrobky s nízkým obsahem cukru (méně než 10 g na porci) a s vysokým obsahem bílkovin (asi 6 g na porci). Můžete si také koupit jogurt a přidat ovoce sami.

9. Rychlá ovesná kaše

Každý ví, že ovesné vločky jsou zdravé, ale málokdo si uvědomuje, že vločky, které stačí vařit jen 2-3 minuty, zdravé nejsou. Čím menší jsou vločky, tím jsou více zpracované a mají vyšší glykemický index, což znamená kalorie navíc.

Čím nahradit: Vyberte hrubě mletý oves. Vaření trvá mnohem déle, ale dá vám vše, co od pravých ovesných vloček očekáváte./zdrave.to

Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA