Výhody jablečného pektinu

Ae0e4eea7226813a60ae9ba40c13ece34718e159.jpeg krásu a zdraví

Jablečný pektin se získává z jablek (Malus domestica). Je zdrojem rozpustné vlákniny, používá se ve výživových doplňcích a zahušťuje potravinářské výrobky, jako jsou džemy a želé.

Pektin je heteropolysacharid (má několik různých jednoduchých cukrů) obsahující Kyselina D-galakturonová. Nachází se v buněčných stěnách rostlin. Pektin na sebe váže látky ve střevech a zvětšuje objem stolice. Může také snížit množství cholesterolukteré tělo přijímá z potravy.

Výhody zdraví

Podporuje normální funkci střev

Střevní mikrobiom potřebuje jak prebiotika, tak probiotika, aby zůstal zdravý.

Probiotika jsou zdravé bakterie ve střevech, které rozkládají určité potraviny, zabíjejí nebezpečné organismy a vytvářejí vitamíny. Prebiotika může pomoci krmit tyto dobré bakterie.

Protože stimuluje růst a aktivitu prospěšných bakterií, je jablečný pektin považován za prebiotikum. A co víc, může pomoci inhibovat růst škodlivých bakterií, jako je např Clostridium a Bacteroidesv trávicím traktu.

Pomáhá v boji s nadváhou

Pektin ve své přirozené formě není tělem absorbován. Takto přijaté nepřidává kalorie k dennímu příjmu. Po smíchání s vodou tvoří pektin želatinovou látku. Může zvýšit sytost a snížit příjem potravy. Kromě toho může jablečný pektin vést ke snížení hmotnosti snížením rychlosti vstřebávání cholesterolu z potravin.

Reguluje krevní cukr

Kromě snížení příjmu potravy se jablečný pektin váže na sacharidy a lipidy v žaludku a střevech, čímž zpomaluje jejich vstřebávání. Díky tomu dokáže udržet hladinu cukru v krvi a zabránit jejímu nárůstu po jídle. Jablečný pektin je považován za dobrý doplněk stravy pro lidi s cukrovkou.

Odstraňuje toxiny z těla

Kromě toho, že pektin odstraňuje nežádoucí toxiny a těžké kovy (rtuť, olovo, hliník atd.), snižuje také negativní účinky radiační zátěže. Váže vodu a toxiny dohromady, zvyšuje objem stolice, čímž transportuje toxiny z těla ven.

Kardiovaskulární problémy

Jablečný pektin zabraňuje ateroskleróze a snižuje výskyt srdečních infarktů a mrtvic tím, že brání vstřebávání přebytečného cholesterolu v žaludku, o kterém je známo, že snižuje hladinu celkového cholesterolu.

Pozitivně ovlivňuje emoční stav

V těle se jablečný pektin přeměňuje na butyrát. Je všeobecně známo, že butyrát může stabilizovat náladu. Lidé, kteří mají nízké hladiny neurotrofického faktoru odvozeného z mozku (BDNF), trpí depresí a nespavostí. Butyrát může povzbudit mozek k uvolnění BDNFcož dále snižuje účinky stresu, deprese a úzkosti.

Prameny:

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA