Navzdory všeobecnému přesvědčení, cukrovka a sladkosti spolu nesouvisí, ujišťují odborníci. A dodávají, že ano, je tam nějaká velmi nepatrná a nepodstatná souvislost, ale je daleko neškodnější než například vztah cukrovky a uzenin.
Připomínají, že při cukrovce 1. typu odumírají buňky slinivky břišní, které produkují inzulín, což má za následek absolutní nedostatek tohoto důležitého hormonu. To ale přímo nesouvisí s používáním sladkostí. To znamená, že člověk nemůže vůbec lízat sladkosti a přesto se u něj nemoc rozvine.
Pokud jde o diabetes 2. typu, existuje nepřímá souvislost se sladkostmi, říkají odborníci. Jednoduše proto, že jedním ze spouštěčů, které tento typ cukrovky spouštějí, je obezita.
Těchto 7 potravin bylo omylem zakázáno diabetikům, nyní je můžete jíst
Jinými slovy, přejídání sladkostí z tohoto pohledu lze považovat za provokující faktor. Spolu s přeháněním těstovin, protože to je také zkratka k nadváze.
Takovou nepřímou (nepřímou) souvislost s cukrovkou lze vysledovat i u klobás či slaniny a také u lihovin.
Závěr: milovníci klobás a slaniny, stejně jako příznivci jakéhokoli tučného jídla a alkoholu, si mohou přivodit cukrovku 2. typu, protože všechny tyto produkty, včetně a nadbytek sladkostí přispívá k obezitě, říkají odborníci.