Při manipulaci se syrovým masem existují rizika. Proto je nutné důkladně umýt nádobí, prkénka a povrchy, na kterých jsou tyto potraviny umístěny. Ale co maso samotné? Máme to před vařením umýt? Odpověděla nutriční terapeutka Mayo Clinic Anya Hill.
Zdůraznila, že mytí masa a drůbeže se nevyplatí, protože zvyšuje riziko šíření bakterií v kuchyni a těle kuchaře. Je bezpečné vařit maso přímo z obalu, protože továrny mají systémy, které zabraňují růstu bakterií.
Hill zdůraznil, že mnohem důležitější je přivést maso na správnou teplotu. To zabije všechny bakterie. Potřebujeme tedy vědět, že kuřecí maso by mělo být přivedeno na teplotu 74 stupňů Celsia, hovězí, vepřové a jehněčí maso na 63 stupňů a mleté hovězí je bezpečné jíst při teplotě 71 stupňů. Teplotu masa můžete měřit speciálním sondovým teploměrem.
/zdrave.to
Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení pro všechny!