Jaké potraviny se po zmrazení změní v jed

1531982324 Shutterstock 561902914.jpg Společnost

Chuť léta si můžete uchovat a v zimě si dopřát lahodné ovoce nebo zeleninu, když je zamrazíte.

Jak udržet potraviny čerstvé bez lednice

Téměř každý dům má lednici s mrazákem. Ale je to dobrý nápad zmrazit všechny produkty?

Teoreticky můžete zmrazit jakékoli vysoce kvalitní potraviny kromě syrových vajec (se skořápkami) nebo konzerv. Odborníci však okamžitě poznamenávají, že možnost zmrazení některých produktů je čistě teoretická.

Po rozmrazení bude vzhled a chuť nevyhovující. Například majonéza, hlávkový salát nebo okurky se promění v neurčitý nepořádek.

Existuje ale řada produktů, které se při zmrazení mohou stát zdraví nebezpečnými. Co jsou tyto produkty a proč se to děje, vysvětluje Sergej Lopatin, terapeut, gastroenterolog v Petrohradu.

Vždy myslete na bezpečnost

V létě se mražení různých produktů stává obzvláště populární: mnoho lidí se snaží tímto způsobem uchovat sezónní zeleninu, bylinky, ovoce. Když se snažíte udělat si zásoby, je důležité pamatovat na to, že ne všem potravinám prospívá, když jsou v mrazáku (ani na krátkou dobu). Mražené potraviny mohou v některých případech dokonce poškodit naše zdraví.

Seznam produktů, které se nedoporučuje zmrazovat, je poměrně rozsáhlý. Je však třeba rozlišovat, kdy je mražení pro tělo skutečně nebezpečné a kdy může konzistenci a chuti produktu jednoduše uškodit.

Výživový poradce bije na poplach kvůli kuřecímu masu

Chuť a vzhled se zhorší

Nezmrazujte zeleninu s vysokým procentem vody: okurky, zelí, cukety. Po mrazáku se promění ve vodnatý nepořádek, který se bude při vaření používat jen velmi těžko. Ano, a už nebudou mít stejnou chuť – stejně jako konzistenci.

Čerstvá zelenina a listy salátu po rozmrazení zkysnou a ztratí křupavost. Brambory změní chuť a zesládnou – při nízkých teplotách se škrob v jejich složení mění na jednoduché cukry.

Čerstvé mléko a jogurt se při rozmrazování oddělí a místo homogenního produktu získáte hrudkovitou tekutinu.

Bez šoku to nepůjde

Nejostřejší hádky se obvykle vedou o domácím zmrazení ovoce a zeleniny. Z lékařského hlediska zde nepanuje shoda. Jednak se v nich ve zmrazeném stavu skutečně daří uchovat většinu živin – vitamínů, minerálních složek, ale i základních živin.

Kromě toho existují studie dokazující pozitivní vliv nízkých teplot na antioxidační vlastnosti ovoce a bobulovin.

Na druhou stranu je téměř nemožné dosáhnout maximálního zachování vitamínů a makroživin pomocí klasického mrazáku (v domácí lednici). To vyžaduje metodu „šokového zmrazení“ a speciální vybavení, které vám umožní zcela zmrazit produkty během několika minut.

Nikdy to nedělejte na lačný žaludek

Podmínky skladování

Další důležitý bod související s bezpečností mražených potravin se týká podmínek skladování. Rozmrazování a následné zmrazování jsou obecně nepřijatelné procesy!

Zcela zabíjejí všechny prospěšné vlastnosti téměř jakéhokoli produktu. To platí jak pro skladované produkty v originálním balení, tak pro ty domácí.

Co by se nikdy nemělo zmrazit

Za zdravotně nejnebezpečnější zmrazení lze považovat tři produkty. První jsou vejce. Při zmrazení v chladničce se tekutá bílkovina ve vejci roztáhne, což způsobí praskliny ve skořápce.

I malé poškození již bude působit jako úrodná půda pro pronikání a reprodukci patogenních bakterií. Pokud tedy přesto chcete syrová vejce zmrazit, je lepší je rozbít a obsah přelít do vzduchotěsné nádoby. V případě potřeby můžete také oddělit bílky od žloutků.

Jak zlepšit trávení bez prášků

Měkké sýry nezmrazujte. V mrazáku zcela změní strukturu a ztratí chuť. Nízké teploty také způsobují, že se tyto sýry oddělují, což je činí náchylnými vůči bakteriím. A ne vždy umírají v mrazivých podmínkách.

Konečně je přísně zakázáno znovu zmrazovat již rozmražené maso, drůbež, ryby a mořské plody. V takových produktech je téměř zaručeno, že se rozmnoží patogenní bakterie, které mohou způsobit vážné infekce. Při rozmrazování se probouzejí a mohou výrazně ovlivnit vaše zdraví.

Mimochodem, mražené maso není z hlediska nutričních vlastností příliš užitečné. Dvojité rozmrazování vede k destrukci proteinu v jeho složení. Z takového nádobí bude velmi malý užitek a rizika jeho použití jsou nepřiměřeně vysoká./zdrave.to

Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA