Arašídy, mandle nebo kešu – což jsou nejužitečnější ořechy

0225982001635497046 2067731 920x708.webp vaření

*vláknina
* antioxidanty
* vitamíny a minerály
* zdravé tuky
* bílkoviny.

Ořechy přicházejí v různých tvarech, příchutích a nutričních profilech. Mohou se jíst samotné nebo s ovocem přidaným do salátů, dezertů a hlavních jídel.

Nejužitečnější ořechy

1. Mandle

Mandle jsou oblíbené ořechy pro svou příjemnou chuť, nutriční hodnotu a relativně nízkou cenu. Mohou se jíst syrové nebo pečené. Vyrábí se z nich mandlové máslo, mouka a mléko.

28 g pražených mandlí obsahuje:
* 170 kalorií
* 15 g tuku
* 6 g bílkovin
* 6 g sacharidů
* 3 g vlákniny
* vitamín E: 45 % denní doporučené dávky
* hořčík: 19 % denní doporučené dávky
* mangan: 27 % denní doporučené dávky.

Kdy jíst syrové ořechy – vaše tělo ví

Mandle jsou velmi bohaté na vitamín E, živinu rozpustnou v tucích, která působí jako antioxidant a chrání buňky před oxidačním poškozením. Nejen, že jsou mandle potravinou bohatou na živiny, ale také snižují riziko srdečních onemocnění.

2. Pistácie

Ořechy jsou také známé jako „pistácie“, což pochází z řeckého slova pistákion a znamená „zelený ořech“. Pistáciové oříšky se konzumují již od roku 6000 před naším letopočtem.
28 g pistácií obsahuje:

* 159 kalorií
* 13 g tuku
* 6 g bílkovin
* 8 g sacharidů
* vitamín B1: 21 % denní doporučené dávky
* vitamin B6: 28 % denní doporučené dávky
* fosfor: 11 % denní doporučené dávky.

Pistáciové oříšky jsou výborným zdrojem různých živin, včetně vitamínu B6, který tělo potřebuje pro normální fungování metabolismu a imunitního systému. Je bohatý na rostlinné sloučeniny s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, včetně: karotenoidů luteinu a zeaxantinu, antokyanů, flavonoidů.

3. Ořechy

Vlašské ořechy jsou spojeny s četnými zdravotními přínosy a mají působivý nutriční profil.
28 g vlašských ořechů obsahuje:

* 185 kalorií
* 18,5 g tuku
* 4 g bílkovin
* 4 g sacharidů
* 2 g vlákniny
* med: 50 % denní doporučené dávky
* hořčík: 11 % denní doporučené dávky
* mangan: 42 % denní doporučené dávky.

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem mědi, minerálu, který vaše tělo potřebuje k produkci enzymů zapojených do výroby energie a syntézy neurotransmiterů. Měď také podporuje funkce imunitního systému, cév a mozkovou činnost.
Vlašské ořechy podle ověřených zdrojů snižují riziko srdečních onemocnění, snižují také hladiny: krevního tlaku, „špatného“ cholesterolu, triglyceridů.

4. Kešu ořechy (kešu)

Kešu ořechy mají křupavou texturu a krémový pocit v ústech. Hodí se ke slaným i sladkým pokrmům. Můžete ji jíst syrovou, praženou nebo jako máslo.
28 g kešu ořechů obsahuje:

* 157 kalorií
* 12 g tuku
* 5 g bílkovin
* 9 g sacharidů
* 1 g vlákniny
* vitamin K: 8 % denní doporučené dávky
* hořčík: 20 % denní doporučené dávky
* mangan: 20 % denní doporučené dávky.

5 ořechů, které rychle snižují hladinu cukru v krvi

Kešu jsou vynikajícím zdrojem některých živin důležitých pro zdraví kostí: bílkovin, vitamínu K, hořčíku, manganu.
Konzumace kešu oříšků vede ke snížení krevního tlaku a hladiny triglyceridů.

5. Brazilský ořech

Brazilské ořechy jsou bohaté na různé živiny, zejména na minerální selen.
28 g para ořechů obsahuje:

* 187 kalorií
* 19 g tuku
* 4 g bílkovin
* 3 g sacharidů
* 2 g vlákniny
* vitamin E: 11 % denní doporučené dávky
* hořčík: 25 % denní doporučené dávky
* selen: 989 % denní doporučené dávky.

Je nejbohatším zdrojem selenu potřebného pro produkci hormonů štítné žlázy a syntézu DNA. Dávka 400 mcg denně by neměla být překročena. Jinak se můžete otrávit.

6. Lískové ořechy

28 g lískových ořechů obsahuje:
* 178 g kalorií
* 17 g tuku
* 4 g bílkovin
* 5 g sacharidů
* 3 g vlákniny
* vitamin E: 28 % denní doporučené dávky
* hořčík: 11 % denní doporučené dávky
* mangan/ 76 % denní doporučené dávky.

Kromě toho, že jsou lískové ořechy vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, mají antioxidační a protizánětlivé účinky, protože jsou bohaté na rostlinné sloučeniny, včetně: kyseliny gallové, epikatechinu, kyseliny kávové, kvercetinu.

7. Arašídy

Ačkoli arašídy technicky patří do rodiny luštěnin, mají nutriční profil podobný jako u ořechů, proto je obvykle označujeme jako ořechy.
28 g arašídů obsahuje:

* 162 kalorií
* 13,5 g tuku
* 7 g bílkovin
* 6 g sacharidů
* 2,5 g vlákniny
* vitamín B3: 23 % denní doporučené dávky
* vitamin B9: 17 % denní doporučené dávky
* hořčík: 12 % denní doporučené dávky

Arašídy jsou vynikajícím zdrojem zasycujících rostlinných bílkovin. Jsou také bohaté na polyfenoly a kyselinu listovou, zatímco vitamín B je v těhotenství velmi důležitý.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA