Co uvařit k svátku: pravá vánoční husa

Gus.jpg vaření

Pták na vánočním stole je považován za hlavní jídlo po tradiční kutya. Kuře není sváteční, kachna je hodně tučná, ale není v ní skoro nic k jídlu.

Turecko je příliš americké, takže husa zůstává. Pojďme zjistit, jak vařit tohoto ušlechtilého ptáka.

Požadované:

  • husa – 1 ks;
  • jablečný džus – 3 sklenice;
  • sušené švestky – 5 ks;
  • sušené meruňky – 5 ks;
  • jablka – 4 ks;
  • ocet (jablečný) – 100 ml;
  • med (přírodní) – 2 lžičky;
  • kmín – 2 lžičky;
  • cukr (hnědý) – 100 g;
  • pepř – 5 hrášek;
  • hřebíček – 5 ks;
  • bobkový list – 3 ks;
  • sůl podle chuti.

Jak vařit

1. Omyjte kostru ptáka, ořízněte křídla a ocas a připravte marinádu.

2. K tomu smíchejte jablečnou šťávu, ocet, přidejte hřebíček a koření podle seznamu. Marinádu přiveďte k varu a po vychladnutí přidejte 3 hrnky studené převařené vody.

Husa
Foto: © Belnovosti

3. Korpus vložíme do mísy, přelijeme připravenou marinádou. Nejlepší je husu marinovat 12 až 24 hodin v lednici. Korpus pravidelně otáčejte, aby byl rovnoměrně nasáklý.

4. Když je ptáček hotový, začněte plnit. K tomu nasekejte sušené švestky a sušené meruňky, nakrájejte jablka zbavená jádřinců, rozmixujte ovoce, naplňte jimi husu a zašijte korpus.

5. Kmín smícháme se solí, rozmačkáme v hmoždíři, opepříme. Korpus pomažeme rostlinným olejem, potřeme směsí koření a ptáčka zabalíme do alobalu.

6. Troubu předehřejte na 200 stupňů a husu pečte 2,5 hodiny, poté slijte tuk, přidejte do něj med, zamíchejte a potřete ptáčka.

7. Teplotu snížíme na 180 stupňů, husu vložíme do trouby na dalších 30 minut.

Během této doby musíte husu několikrát namazat směsí tuku a medu.

Dříve jsme vám řekli, jak upéct brambory s bazalkou.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA