Pták na vánočním stole je považován za hlavní jídlo po tradiční kutya. Kuře není sváteční, kachna je hodně tučná, ale není v ní skoro nic k jídlu.
Turecko je příliš americké, takže husa zůstává. Pojďme zjistit, jak vařit tohoto ušlechtilého ptáka.
Požadované:
- husa – 1 ks;
- jablečný džus – 3 sklenice;
- sušené švestky – 5 ks;
- sušené meruňky – 5 ks;
- jablka – 4 ks;
- ocet (jablečný) – 100 ml;
- med (přírodní) – 2 lžičky;
- kmín – 2 lžičky;
- cukr (hnědý) – 100 g;
- pepř – 5 hrášek;
- hřebíček – 5 ks;
- bobkový list – 3 ks;
- sůl podle chuti.
Jak vařit
1. Omyjte kostru ptáka, ořízněte křídla a ocas a připravte marinádu.
2. K tomu smíchejte jablečnou šťávu, ocet, přidejte hřebíček a koření podle seznamu. Marinádu přiveďte k varu a po vychladnutí přidejte 3 hrnky studené převařené vody.
3. Korpus vložíme do mísy, přelijeme připravenou marinádou. Nejlepší je husu marinovat 12 až 24 hodin v lednici. Korpus pravidelně otáčejte, aby byl rovnoměrně nasáklý.
4. Když je ptáček hotový, začněte plnit. K tomu nasekejte sušené švestky a sušené meruňky, nakrájejte jablka zbavená jádřinců, rozmixujte ovoce, naplňte jimi husu a zašijte korpus.
5. Kmín smícháme se solí, rozmačkáme v hmoždíři, opepříme. Korpus pomažeme rostlinným olejem, potřeme směsí koření a ptáčka zabalíme do alobalu.
6. Troubu předehřejte na 200 stupňů a husu pečte 2,5 hodiny, poté slijte tuk, přidejte do něj med, zamíchejte a potřete ptáčka.
7. Teplotu snížíme na 180 stupňů, husu vložíme do trouby na dalších 30 minut.
Během této doby musíte husu několikrát namazat směsí tuku a medu.
Dříve jsme vám řekli, jak upéct brambory s bazalkou.