Pokud vaše dýně roste jako nikdy předtím, nespěchejte s vyhazováním přebytků do hromady kompostu – místo toho z ní vytvořte dýňovo-jablečnou šťávu.
Kromě vynikající chuti je tento nápoj také mimořádně zdravý. K jeho přípravě budete potřebovat:
- 1 kg dýně;
- 2 kg jablek;
- 2 pomeranče;
- 1 citron;
- 300 g cukru;
- 250 ml vody.
Dýni důkladně omyjte, poté ji rozkrojte napůl a odstraňte semínka. Buničina, nakrájená na kostky, by měla být přidána do vroucí vody.
Dýni musíte vařit asi 20 minut a přidat šťávu vymačkanou z obou druhů citrusových plodů – citronu a pomeranče.
Využijte svou volnou minutu k tomu, abyste jablka nechali projít odšťavňovačem.
Vraťme se k dýni – musíte ji rozemlít pomocí mixéru a poslat zpět k varu spolu s jablečnou šťávou a cukrem – asi 5 minut.
Vzniklou šťávou naplňte sklenice a zašroubujte je železnými víčky.
Když skleněné nádoby zakryté ručníkem vychladnou, můžete je uložit do sklepa.