Hospodyňky, které alespoň jednou v životě zkusily upéct koláč z křehkého těsta se šťavnatou náplní, ke svému zklamání poznamenaly, že se dort vlivem kontaktu s vlhkostí rozmočil.
V důsledku toho je kulinářský výrobek špatně pečený, což nemůže ovlivnit jeho chuť.
Spásou bude základ pro koláč, který už byl v troubě.
Tento malý kuchařský trik si vysloužil titul slepé pečení. Mimochodem, existuje další název, který zní jako „bílé pečivo“.
A teď o tom, jak to vařit. K tomu budete potřebovat hotové vychlazené těsto na máslové bázi, které musíte rozválet na velikost zapékací misky, kterou máte k dispozici.
Jakmile těsto vyhladíte, propíchněte do něj vidličkou pár důlků (ale ne nadoraz).
Nyní vystřihněte stejně velký kus pergamenu a po navlhčení jej položte na podložku.
Navrch nasypte libovolnou suchou obilovinu – rýži, fazole atd., která je potřeba k vytvoření potřebného tlaku na těsto.
Po upečení se můžete zbavit lisu a pergamenu. Téměř hotový výrobek potřete vejcem a pečte ještě pár minut, aby získal zlatavý odstín.