Endokrinolog: Ořechy pro tyto lidi nejsou dobré

0204741001647442106 Big.webp.webp.webp vaření

„Nekontrolovaná konzumace této potraviny je nežádoucí i u lidí s trávicími problémy, protože může způsobit tíhu a nepohodlí v břiše, nadýmání, zvýšenou tvorbu plynů až dysfunkci střev,“ varuje lékařka.

Škodlivost a přínos ořechů

Doktor Shokur připomíná, že v tomto případě máme co do činění s vysoce kalorickými potravinami, které obsahují hodně tuku.

„V průměru jich 100 gramů obsahuje asi 650 kalorií, tedy téměř třetinu denního kalorického příjmu člověka,“ vysvětluje odborník.

Nejlepší ořechy pro lidi nad 40 let – snižují krevní tlak a cholesterol

Navíc se tato zdravá potravina často dále upravuje, konzumuje s čokoládou a to může způsobit náhlé výkyvy hladiny cukru v krvi nebo zvýšení krevního tlaku. Odborník zdůrazňuje, že normou je pouze hrstka ořechů denně – 30 gramů. Pokud se budete držet střídmosti, je jejich konzumace dobrou podporou kardiovaskulárního systému. Takový zvyk snižuje riziko vzniku nebezpečných patologií, jako je ischemická choroba srdeční a infarkt myokardu, řekl lékař.

Každý ořech je cenným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, obsahuje vitamíny A a E rozpustné v tucích, stopové prvky jako vápník, hořčík a zinek.

„Konzumace této potraviny příznivě působí na hormonální systém a celkově působí protizánětlivě a výrazně antioxidačně, snižuje hladinu stresu, což je důležité zejména pro osoby s vysokou fyzickou a intelektuální zátěží, stejně jako osoby ve zralém věku, “ dodává odborník.

Ale v závislosti na stavu trávicího traktu můžete dát přednost makadamové (jejich obsah tuku v ní dosahuje 95 g na 100 g výrobku) nebo zvolit co nejvíce „nízkotučné“ alternativy, jako jsou kešu nebo mandle (s obsahem tuku 44 g a 50 g). Jejich konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje trávení a podporuje zdraví srdce a cév.

Je to dáno obsahem polynenasycených mastných kyselin – omega-3, omega-9, kyseliny linolové, linolenové a arachidonové, kterých je v každém ořechu dostatek. Tyto látky normalizují stav buněčných membrán, což do značné míry závisí na tom, zda se potřebné látky dostanou do buňky. Polynenasycené mastné kyseliny také chrání buňky a tkáně před negativním působením toxinů a volných radikálů, udržují zdraví nervového systému a normalizují transport hormonů a neurotransmiterů.

Více: Vědci: Toto je jediný ořech, který je dobrý pro srdce, i když je pražený se solí

Důležité: Informace jsou poskytovány pouze pro referenční účely. Kontraindikace a vedlejší účinky konzultujte s odborníkem a v žádném případě neprovádějte samoléčbu. Při prvních příznacích onemocnění se poraďte s lékařem.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA