Jak připravit houbovou omáčku: lze ji podávat i na sváteční stůl

Griby.jpg vaření

Houbovou omáčku lze připravit pro každodenní pokrmy nebo dokonce zařadit do svátečního menu.

Můžete ho vařit se zakysanou smetanou nebo se držet postní kuchyně a podávat můžete s knedlíkem nebo zeleninou.

K přípravě budete potřebovat:

  • houby (lesní) – 700 gr;
  • zakysaná smetana – 5 lžic. l.;
  • bobkový list – 1 ks;
  • nové koření – 2 hrášky;
  • sůl a pepř na dochucení;
  • cibule – 5 ks;
  • mrkev – 1 ks;
  • rostlinný olej – 2 polévkové lžíce. l.;
  • máslo – 30 g;
  • mouka – 2 polévkové lžíce. l.

Jak vařit

1. Houby omyjte, v případě potřeby oloupejte, poté nakrájejte na malé kousky a vložte do hrnce.

2. Zalijte vodou, vařte 15 minut, přeceďte, propláchněte houby a poté vařte na mírném ohni 1 hodinu.

Houby
Foto: © Belnovosti

3. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce, kde se bude připravovat omáčka, přidáme olej, trochu vody a na mírném ohni dusíme za stálého míchání, aby se nepřipálila.

4. Mrkev nastrouháme, přidáme do pánve k cibuli a vaříme 5–10 minut.

5. Připravené houby spolu s vývarem nalijeme do pánve s dušenou zeleninou, opepříme, osolíme, osolíme, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme 15 minut.

6. Mouku rozpustíme v malém množství vývaru, přecedíme a přidáme k houbám, promícháme a vaříme 5 minut.

7. Poté přidejte zakysanou smetanu, máslo, sůl a pepř, přiveďte k varu a po 15 minutách stáhněte z ohně.

Dříve jsme vám řekli, jak vyrobit nadýchané tvarohové koláče.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA