Houbovou omáčku lze připravit pro každodenní pokrmy nebo dokonce zařadit do svátečního menu.
Můžete ho vařit se zakysanou smetanou nebo se držet postní kuchyně a podávat můžete s knedlíkem nebo zeleninou.
K přípravě budete potřebovat:
- houby (lesní) – 700 gr;
- zakysaná smetana – 5 lžic. l.;
- bobkový list – 1 ks;
- nové koření – 2 hrášky;
- sůl a pepř na dochucení;
- cibule – 5 ks;
- mrkev – 1 ks;
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce. l.;
- máslo – 30 g;
- mouka – 2 polévkové lžíce. l.
Jak vařit
1. Houby omyjte, v případě potřeby oloupejte, poté nakrájejte na malé kousky a vložte do hrnce.
2. Zalijte vodou, vařte 15 minut, přeceďte, propláchněte houby a poté vařte na mírném ohni 1 hodinu.
3. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce, kde se bude připravovat omáčka, přidáme olej, trochu vody a na mírném ohni dusíme za stálého míchání, aby se nepřipálila.
4. Mrkev nastrouháme, přidáme do pánve k cibuli a vaříme 5–10 minut.
5. Připravené houby spolu s vývarem nalijeme do pánve s dušenou zeleninou, opepříme, osolíme, osolíme, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme 15 minut.
6. Mouku rozpustíme v malém množství vývaru, přecedíme a přidáme k houbám, promícháme a vaříme 5 minut.
7. Poté přidejte zakysanou smetanu, máslo, sůl a pepř, přiveďte k varu a po 15 minutách stáhněte z ohně.
Dříve jsme vám řekli, jak vyrobit nadýchané tvarohové koláče.