Můžeme s jistotou říci, že brambory jsou jedním z nejoblíbenějších produktů, protože fungují jako hlavní složka mnoha jídel.
Mnoho lidí má rádo chipsy na jejím základě, ale ne každý si troufne se jimi hýčkat.
Svačiny z obchodu mají k ideálu daleko. Má nebezpečné složení a je příliš kalorický. Proto takové „rozmazlování“ může vést k nadváze a různým nemocem. Je lepší připravit si podobné jídlo sami.
Jak vyrobit analog čipů doma
Seznam požadovaných ingrediencí
– 500-700 gramů brambor;
– 2-3 polévkové lžíce rafinovaného rostlinného oleje;
– mořská sůl (dle osobního uvážení);
– koření (nejlépe paprika, sušené bylinky, granulovaný česnek, kurkuma, paprika, chilli prášek).
Způsob vaření
Brambory nejprve zbavíme slupky, omyjeme a osušíme. Poté je třeba zkusit brambory nakrájet na tenké plátky. Je vhodné, aby tloušťka nepřesahovala dva milimetry. Ano, není to snadný úkol, ale vynaložené úsilí se jednoznačně vyplatí.
Poté byste měli plátky brambor znovu vysušit. Můžete použít papírové ručníky. Dále smícháme olej s vybraným kořením a solí.
Plech na pečení by měl být pokrytý listem pergamenu. Chipsy pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Kalorický obsah takových čipů bude něco málo přes 100 kcal na sto gramů svačiny.