Jak udělat lahodnou vánoční babku: skvělý sváteční dezert

Muka 8.jpg vaření

Mnoho lidí je zvyklých, že obyčejná babka se vyrábí z brambor. Obvykle se toto vydatné jídlo podává se zakysanou smetanou a bylinkami.

Když ale dojde na svátky, můžete na obvyklé recepty zapomenout.

Přesto dnes mluvíme o sladkém a aromatickém pečivu, které dokonale ozdobí každý stůl.

Ingredience

K přípravě vánoční babky potřebujete:

Mouka
Foto: © Belnovosti
  • mléko – 100 ml;
  • droždí – 7 g;
  • cukr – 250 g;
  • mouka – 500-550 g;
  • vejce – 4 ks;
  • máslo – 250 g;
  • kakao – 30 g;
  • hořká čokoláda – 100-120 g;
  • pomeranče – 3 ks.

Jak vařit dezert

Nejprve musíte mléko mírně zahřát. Poté je třeba do teplého nápoje přidat instantní droždí a 100 g cukru.

V samostatné nádobě smíchejte prosátou mouku se solí (stačí špetka). Poté je potřeba obě hmoty spojit a promíchat. Jakmile je těsto hotové, je potřeba vmíchat 150 g másla.

Jakmile je hmota homogenní, měla by být zabalena do fólie a ponechána hodinu a půl při pokojové teplotě. Po této době je vhodné těsto přesunout do lednice.

V tomto období je potřeba začít připravovat další komponenty na pečení.

Pomerančová kůra by měla být nastrouhaná a šťáva by měla být vytlačena.

V hrnci smícháme 50 g cukru, kakao, čokoládu, kůru a zbývající množství másla. To vše by mělo být udržováno na nízké teplotě. Jakmile se hmota stane homogenní, musí se nejprve ochladit na pokojovou teplotu a poté dát na půl hodiny do chladničky.

Hotové těsto je potřeba vyválet, rozdělit na něj náplň a pak už jen zbývá těsto svinout do válečku.

Zajímavější tvar získáte, když kousky podélně rozříznete a propletete a konce těsta pak spojíte. Výsledkem je tvar, který připomíná věnec.

Obrobek by měl být ponechán při pokojové teplotě další půl hodiny až hodinu.

Poté musí být koláč vložen do trouby na 40 minut. Mělo by se péct na 180 stupňů.

Jakmile je vánoční babka hotová, je potřeba ji zalít ohřátou směsí cukru a pomerančové šťávy.

Dříve jsme vám řekli, jak vyrobit perníčky.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA