Vařená řepa je nezbytnou složkou mnoha jídel. Především saláty.
Tato složka dělá jídlo chutnější a dává mu zajímavý vzhled.
Je tu ale problém: kořenová zelenina se vaří velmi dlouho. Postup může trvat déle než dvě hodiny.
Existuje však jeden malý trik, který výrazně urychlí přípravu zeleniny.
Kuchař ušetří čas použitím… studené vody.
Jak studená voda urychluje vaření řepy
Na první pohled to zní divně. Zdá se, jak může nízkoteplotní voda „uvařit“ řepu?
Ve skutečnosti metoda opravdu funguje. A jde o teplotní rozdíl, díky kterému kořenová plodina rychleji dosáhne připravenosti.
Za prvé, zelenina by měla být ve vroucí vodě po dobu půl hodiny. Nebo ještě lépe 35 minut. Poté musí být řepa vystavena velmi studené tekutině.
Existují dva způsoby. První je následující: částečně vařená kořenová zelenina by měla být udržována pod tekoucí vodou při nízké teplotě.
Druhá možnost: zelenina musí být umístěna v nádobě naplněné tekutinou a ledem. Problém je ale v tom, že voda se bude muset vyměnit 2-3krát, protože se zahřeje.
Doba zpracování řepy za studena by měla být čtvrt hodiny. V důsledku toho bude zelenina zcela vařená.
Vaření tedy bude trvat 45–50 minut místo 2,5 hodiny.