Klobása a párky byly odedávna nazývány nepřáteli lidského zdraví. To se týká pouze průmyslových výrobků.
Odborníci na výživu nemají proti domácí klobáse téměř nic. Zde je návod, jak si doma vyrobit vařenou klobásu.
Požadované:
- kuře – 800 gr;
- vývar – 400 ml;
- mrkev – 1 ks;
- cibule – 1 ks;
- řepa – 1 ks;
- bobkový list – 2-1 ks;
- sůl – 1 polévková lžíce. l.;
- černý pepř – 10 hrášek;
- koriandr – 0,5 lžičky;
- mletý černý pepř – 0,5 lžičky;
- paprika – 1 lžička;
- želatina – 30 gr.
Jak vařit
1. Kuře přivedeme k varu, po uvaření přidáme osmaženou cibuli a mrkev, bobkový list, kuličky pepře a sůl.
2. Po 1,5 hodině vyjmeme zeleninu a kuřecí maso, vývar vaříme, dokud se objem nezmenší 2-3x, ale mělo by zůstat alespoň 400 ml.
3. Kuře rozebereme, zbavíme kostí, v horkém vývaru rozpustíme želatinu a přidáme kuřecí maso, 3 lžíce šťávy z řepy, papriku, koriandr, pepř.
4. Pomocí mixéru rozdrťte všechny přísady do hladka.
5. Hotovou hmotu nalijte do plastové láhve s odříznutým hrdlem, zabalte do potravinářské fólie a vložte na 4 hodiny do chladničky.
Když klobása vychladne a ztuhne, podávejte ji.
Dobrou chuť!