Jaké jsou nejužitečnější ořechy pro mozek?

0247589001582139167 2040627 920x708.webp vaření

Mozku prospívají téměř všechny druhy ořechů a semínek (arašídy, lískové oříšky, kešu oříšky, mandle, pekanové ořechy, dýňová semínka, slunečnicová semínka), ale stále zůstává vlašský ořech. I jeho forma mluví za to. Vlašský ořech obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, dále kyselinu listovou, vitamíny E a B6.

Tento soubor živin podporuje jasné myšlení. Vlašské ořechy jsou navíc výborným zdrojem hořčíku, který má vazodilatační a diuretické vlastnosti. Proto se vlašské ořechy používají jako prostředek ke snížení krevního tlaku. Zkuste sníst asi 5 ořechů denně.

Složení a kalorie

Vlašský ořech je zdrojem bílkovin, vlákniny a malého množství sacharidů. Výrobek je bohatý na cenné rostlinné tuky: omega-3 a omega-6. Tyto látky jsou nezbytné pro normální fungování celého organismu. Chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů a zpomalují proces stárnutí. Abyste uzavřeli denní normu omega-3, musíte sníst tři jadérka denně – to je pouze 180 kcal.

Složení vlašských ořechů zahrnuje vitamíny A, E, B, C, K. Z minerálních látek je v produktu hodně zinku, jódu, železa, selenu. Obsahuje také mangan, hořčík a fosfor.

5 nejzdravějších ořechů

Jaké jsou výhody vlašských ořechů?

Ořechy samozřejmě nejsou všelékem na všechny nemoci, ale mohou být užitečné pro udržení zdraví těla. Zde jsou některé studie provedené vědci.

Zdraví mozku

Omega-3 mastné kyseliny, jód a selen ve složení přípravku zlepšují paměť a koncentraci. Ale to není všechno. Moderní výzkumy ukazují, že středomořská strava s ořechy ve stravě snižuje riziko rozvoje demence.

Výhody vlašských ořechů pro tělo jsou nepopiratelné, pokud jsou konzumovány s mírou. Ale lidé, kteří konzumují více než 9 kusů denně, mohou zaznamenat vedlejší účinky:

Zažívací potíže. Nadbytek přípravku způsobuje nevolnost, zvracení, nadýmání a průjem. Je to kvůli vysokému obsahu olejů a aflatoxinů, látek nacházejících se v kontaminovaných ořechách. V případě exacerbace onemocnění trávicího traktu se nedoporučuje je jíst.

Alergické reakce. Ořechy jsou bohaté na rostlinné bílkoviny. Ve vysokých koncentracích vyvolává u dětí alergie. Až do tří let jim mohou být podávána nejvýše dvě jadérka týdně.

Pokud je vám více než 40 let, jezte tyto ořechy – váš mozek a srdce budou fungovat jako hodinky

Přibývání na váze. Lidé s obezitou a sklonem k nadváze by neměli jíst hodně ořechů kvůli jejich obsahu kalorií. Maximálně – 100 g, nebo 4-5 jader denně.

Lidé s alergií na ořechy by měli být opatrní. Reakce může nastat i na jejich stopy (1-2 g) v potravinách. Pak zaznamenáte vyrážku, otok, v těžkých případech nastává anafylaktický šok.

Aby byly vlašské ořechy užitečné, musí být správně skladovány. Optimální teplota je do +15 C, místo musí být suché a tmavé. Jinak bude plíseň. Ořechy je nejlepší jíst syrové. Zachovají si všechny užitečné živiny. Můžete je jíst samotné nebo je přidat nasekané do dezertů, salátů a dalších jídel.

Další možností je udělat si zdravou pomazánku z jemně mletých ořechů a sušeného ovoce. Naplňte je medem a jezte 2-3 lžičky denně.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA