Je možné připravit zdravého Oliviera: recept od výživového poradce

Salat2.jpg vaření

Nyní každý ví, co je Olivier a jak ho vařit. Původní receptura i recept sovětských hospodyněk jsou známy.

Odborníci na výživu o takových pochoutkách nemluví zrovna nejlichotivějším způsobem. Ale je tu šance udělat si svůj oblíbený novoroční salát a možná ještě chutnější než obvykle.

Majonéza (měla by být) nahrazena nízkotučnou zakysanou smetanou nebo přírodním jogurtem. Pokud opravdu chcete majonézu, nařeďte ji 50 na 50,“ řekla NEWS.ru nutriční specialistka Elena Solomatina.

Majonéza ale není jedinou složkou, o jejíž užitečnosti odborníci pochybují.

Salát
Foto: © Belnovosti

Aby se Olivier proměnil ve zdravý salát, budete muset vyměnit téměř všechny klíčové suroviny.

Klobása

Za prvé to není v původním receptu. Za druhé je zdravější přidat do salátu vařená kuřecí nebo krůtí prsa.

Vařené hovězí nebo telecí maso není o nic horší než maso drůbeží.

Vejce

Na protein nejsou žádné stížnosti. Budeme si muset poradit se žloutkem. Doporučuje se jej používat na minimum.

Brambor

Vařené brambory se doporučuje nahradit topinamburem, celerem nebo jablkem. Salátu to jen prospěje.

Okurka a hrášek

A nakonec výživová poradkyně doporučuje použít čerstvou okurku. Hrášek můžete nechat, ale je lepší zvolit konzervy bez cukru.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA