Je to nejdražší ořech na světě

0060667001552045953 Big.jpg vaření

Velkoobchodní cena makadamových ořechů je téměř dvakrát vyšší než u mandlí, díky čemuž je tento ořech nejdražší na světě. proč tomu tak je?

Díky bohaté máslové chuti jsou makadamové ořechy oblíbenou potravinou a hojně se používají v cukrářství. Obzvláště populární je v zemích, jako je Čína a Spojené státy, píše Insider.

Hlavním důvodem jeho vysoké ceny je proces pomalého růstu. Existuje deset druhů makadamových stromů, ale pouze dva z nich produkují ořechy, které můžeme jíst. Trvá to 7 až 10 let strom, aby začal rodit ořechy.

Macadamia pochází z Austrálie. Dokonce i domorodci jedli toto chutné jídlo a nazývali ho „kindal“. Když však přišli britští kolonizátoři, byl pojmenován po Dr. Johnu McAdamovi. Poprvé se však makadamové stromy začaly komerčně pěstovat ne v Austrálii, a na Havaji. Tamní klima je pro ně dokonalé – časté srážky, úrodná půda, teplé počasí.

Macadamia je s tvrdá skořápka, který se většinou musí odstraňovat ručně a kvůli kterému není možné hned poznat, které jsou zralé ořechy. Tím je proces pěstování a zpracování ještě pracnější a nákladnější.

Lidé si dříve mysleli, že makadamové ořechy jsou nezdravé kvůli vysokému obsahu tuku. Ve skutečnosti však tuky v něm obsahují užitečné látky, které zrychlují metabolismus a pomáhají tělu udržovat vhodnou hladinu inzulínu.

V loňském roce dosáhla cena makadamových ořechů v USA rekordní výše. A Čína, která dováží poměrně velké množství, už zahájila vlastní pěstování. Poptávka však stále převyšuje nabídku.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA