Pravidelná konzumace ořechů (1x až 3x týdně) může výrazně snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. K tomuto závěru došli švédští lékaři.
Studie se zúčastnilo 60 000 švédských obyvatel ve věku 45–83 let. Dobrovolníci poskytli informace o svých stravovacích návycích a životním stylu, poté lékaři sledovali jejich zdravotní stav po dobu 17 let.
Ráno nebo večer – kdy je nejlepší jíst ořechy
Za tuto dobu bylo mezi sledovanými evidováno 4 983 srdečních příhod, z toho 917 smrtelných, 3 160 případů srdečního selhání a 7 550 případů fibrilace síní (jeden z typů arytmií).
Vědci zjistili, že milovníci ořechů mají o 20 procent nižší riziko srdečního selhání. Zároveň došli k závěru, že při konzumaci porce ořechů jednou až třikrát týdně se fibrilace síní vyskytuje o 12–18 % méně často.
Ořechy jsou zdrojem zdravých tuků, minerálů a antioxidantů, které mají pozitivní vliv na stav kardiovaskulárního systému. Jejich konzumace alespoň 3x týdně pomáhá udržovat krevní tlak v normálních mezích.
Vědci odhalili, kolik ořechů by se mělo sníst denně, aby se snížilo riziko infarktu o 30 %
Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!