Jezte tyto potraviny pro snížení krevního tlaku

0344868001638787057 Big.webp.webp.webp vaření

Konzumace mandlí, kešu a dalších ořechů spojených se snížením krevního tlaku

V nové studii vědci zkoumají, jak může konzumace ořechů pozitivně ovlivnit vaše zdraví.

Konzumace jiných celých potravin, od bobulí a avokáda po listovou zeleninu a celá zrna, vědci zjistili, že jsou plné řady antioxidantů, vitamínů a minerálů, které mohou pozitivně ovlivnit krevní tlak, záněty a cholesterol.

Nyní, prostřednictvím nové studie zveřejněné v lednu v časopise Nutrients, se stejní vědci dozvěděli více o tom, jak ořechy fungují – a vše začíná ve střevech.

Jak ořechy ovlivňují zdraví srdce

Během studie z roku 2021 dostávalo 95 jedinců s nadváhou každý den buď porci míchaných ořechů nebo bagel v rámci 24týdenní diety na hubnutí a udržovací diety.

Bylo zjištěno, že kromě hubnutí měli ti, kteří konzumovali ořechy, sníženou srdeční frekvenci a diastolický krevní tlak.

Lékař: Ořechy těmto lidem škodí

Zatímco vědci věřili, že tryptofan – aminokyselina nacházející se v ořeších – hrál v těchto výsledcích klíčovou roli, nebyli si jisti jak.

Takže v nedávné studii (která se řídila stejnou metodikou jako studie z roku 2021) tým analyzoval vzorky plazmy a stolice účastníků.

Zjistili, že konzumace ořechů umožňuje lepší metabolismus tryptofanu ve střevech.

Metabolickým procesem vznikají metabolity tryptofanu – a tyto molekuly jsou známé jako „kardioprotektivní“.

Jakmile jsou tryptofanové metabolity vytvořeny, jsou absorbovány do krve, aby měly účinek na srdce a krevní cévy.

Co tedy tento efekt zahrnuje? Může ovlivnit zánět.

Specifické indolové metabolity tryptofanu jsou spojeny s protizánětlivými vlastnostmi.

Zánět je kritickým faktorem ve vývoji srdečních onemocnění.

Pozoruhodný účinek ořechů na metabolismus tryptofanu byl pro vědce překvapivý, ale nebyl to jediný neočekávaný výsledek.

Účinek tryptofanu na serotonin

Je zajímavé, že konzumace ořechů vede ke zvýšeným hladinám neurotransmiteru serotoninu. Rozumí se, že metabolismus tryptofanu vede k produkci serotoninu.

Studie odhalily, že serotonin moduluje aktivaci krevních destiček a tvorbu trombů.

Chemická látka jako taková se může podílet na ateroskleróze, infarktu myokardu, onemocnění chlopní, hypertenzi a srdečním selhání.

Dosavadní údaje však nejsou zcela průkazné, pokud jde o klinické účinky, a toto je aktivní oblast výzkumu.

Účinky obezity na srdce

Předchozí výzkumy ukázaly, že obezita je rizikovým faktorem pro rozvoj srdečních onemocnění.

Hlavním důvodem, proč obezita negativně ovlivňuje srdce, je to, že může vést k lékařským problémům, které jsou rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění. Mezi takové obavy patří hypertenze, spánková apnoe a diabetes.

Kardiovaskulární onemocnění nejčastěji spojená s obezitou zahrnují:

  • Ischemická choroba srdeční
  • Udeřil
  • Srdeční selhání
  • Fibrilace síní (nepravidelný a rychlý srdeční tep)
  • Tromboembolické onemocnění žilního systému

Co je tryptofan?

Tryptofan je jednou z 20 aminokyselin, které tvoří bílkoviny v lidském těle.

Devět z těchto aminokyselin – včetně tryptofanu – je považováno za „esenciální“, zatímco zbývajících 13 je „neesenciálních“.

Tryptofan si tělo nedokáže vyrobit samo, a proto musí být získáván z potravy.

Ve střevě je tryptofan metabolizován střevními bakteriemi na indol a deriváty indolu.

Většina tryptofanu je metabolizována kynureninovou cestou, která vytváří mnoho bioaktivních metabolitů, které jsou důležité pro imunitní regulaci.

9 zdravých nízkosacharidových ořechů

Zbývající tryptofan je metabolizován na neuroaktivní metabolity, jako jsou serotonin a deriváty indolu.

Tryptofan je považován za „důležitou složku“ různých zdravotních aspektů, včetně:

  • Kognitivní a sociální fungování
  • Imunita
  • Psychické zdraví
  • Gastrointestinální zdraví
  • Zdraví ledvin
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Nejlepší jsou obyčejné, suché pražené ořechy obsahující převážně nenasycené tuky. Pak, pokud chcete přidat trochu soli před jídlem, můžete přesně snížit množství soli, abyste se vyhnuli přebytku sodíku.

Ořechy konzumované během pokusu byly kešu, vlašské ořechy, piniové oříšky, mandle, pekanové ořechy, lískové ořechy, para ořechy, pistácie a makadamové ořechy.

Další živiny prospěšné pro srdce v ořechách

Působivý obsah tryptofanu v ořechách může pomoci udržet náš ticker pěkný a zdravý.

Tato potravina však obsahuje mnoho dalších živin, které jsou také prospěšné pro kardiovaskulární zdraví.

Předchozí studie zkoumaly účinky určitých potravin na zdraví srdce – a nový výzkum potvrzuje, že konzumace ořechů může prospět kardiovaskulárním funkcím.

Dalším důležitým zjištěním je zjištění, že konzumace ořechů může zvýšit hladinu serotoninu, což může ovlivnit náladu.

Závěrem lze říci, že vnímané přínosy mohou pomoci obézním lidem, ale i neobézním lidem.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA