Ukazuje se, že k vaření lahodných řízků není maso vůbec nutné.
Nabízíme vám recept na lahodnou a lehkou večeři – řízky podle něj připravené mají kuřecí chuť, jemné a narůžovělé.
K tomu budete potřebovat 2,5 hrnku ovesných vloček, které je potřeba nasypat do misky a přidat 2 kostky bujónu s kuřecí nebo masovou příchutí (kostky předem rozmačkejte rukama).
Nyní zalijte 2 hrnky vroucí vody a po promíchání nechte pod pokličkou zavřené 15 minut.
Po uplynutí stanovené doby obsah mísy znovu promíchejte a opět odstavte na čtvrt hodiny (tentokrát bez víka).
Poté můžete do hmoty na kotlety přidat mletou papriku, nahrubo nastrouhanou cibuli, nasekaný stroužek česneku, vejce a lžíci majonézy nebo zakysané smetany.
Všechny ingredience znovu promíchejte a poté se můžete pustit do výroby řízků. Bude pohodlnější to udělat mokrýma rukama.
Řízky namáčíme v mouce a smažíme v rozpáleném rostlinném oleji z obou stran do zlatova.
Jako přílohu doporučujeme zeleninový salát ochucený zakysanou smetanou nebo slunečnicovým olejem.