Ořechy je dobré zařadit do našeho každodenního jídelníčku. Skvěle nahradí sladkosti a průmyslově zpracované potraviny, ale neměli bychom konzumovat smažené, pečené a solené ořechy, nejlépe ty syrové. Jsou bohaté na vitamíny A, E, některé bílkoviny, vápník a zinek. Pojďme se podívat na důvody, proč je dobré je často konzumovat.
Ořechy pro dietu – pistácie, mandle, kešu
V každé zdravé stravě je důležité zařadit konzumaci ořechů. Syrové ořechy jsou ideální k ranní snídani jako doplněk například mléka. Některé z nejužitečnějších jsou pistácie, mandle a kešu.
Je to nejdražší ořech na světě
Pistácie jsou bohaté na mnoho živin prospěšných pro srdce, jako jsou mononenasycené tuky. Podle některých studií jsou lidé středního věku značně ohroženi rozvojem srdečních chorob a cukrovky. Pokud ale pistácie zařadí do jídelníčku po dobu alespoň šesti měsíců, pak se sníží hladina cholesterolu a cukru v krvi.
Mandle a kešu jsou také dobrým zdrojem mononenasycených tuků a jsou dobré pro hubnutí a hubnutí.
Jíst vlašské ořechy pro zdravé srdce
Ořechy jsou bohaté na užitečné látky a mají pozitivní vliv na naše tělo. Komu z nich ale dát přednost – syrové nebo pečené až…
Jiná studie prokázala, že vlašské ořechy nejen pomáhají udržovat bystrou mysl a dobrou paměť, ale také pečují o zdraví srdce. Lidé, kteří pravidelně jedí vlašské ořechy, podle vědců snižují o 50 až 100 riziko infarktu myokardu, náhlé srdeční smrti nebo kardiovaskulárních onemocnění. Ačkoli jsou mandle top zdraví prospěšné ořechy, vlašské ořechy se s nimi mohou porovnávat v jiných studiích.
Studie z roku 2011 zjistila, že vlašské ořechy obsahují více antioxidantů než jiné ořechy, které mohou chránit buňky před volnými radikály způsobujícími onemocnění a zlepšit průtok krve.
Pro zdraví mozku – arašídy, lískové ořechy, mandle
Kyselina listová je důležitou látkou, kterou naše tělo potřebuje. Je to přírodní vitamín, který se hojně vyskytuje v ořechách, jako jsou: arašídy, lískové ořechy a mandle. Díky němu se časem snižuje riziko atrofie mozku neboli postupného úbytku mozkových buněk.
To znamená, že pokud budeme jíst tyto ořechy častěji, tím více se sníží riziko, že se to stane. Ořechy jsou bohaté jak na vitamín E, tak na niacin, které také podporují zdraví mozku