Které ořechy jsou nejlepší pro zdraví srdce?

0697910001669038949 Big.webp.webp.webp vaření

Konzumace několika malých porcí ořechů každý týden může snížit riziko srdečního infarktu a mrtvice.

To je zjištění jedné z dosud největších studií o ořechách.

Vědci uvedli, že našli významnou souvislost mezi konzumací ořechů a nižším rizikem kardiovaskulárních problémů.

Lidé, kteří pravidelně jedí ořechy, včetně arašídů, vlašských ořechů a ořechů, mají nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění nebo ischemické choroby srdeční než lidé, kteří ořechy nikdy nebo téměř nikdy nejedí. Zjistili konzistentní inverzní vztah mezi celkovou spotřebou ořechů a celkovým kardiovaskulárním onemocněním (o 14 procent nižší riziko u těch, kteří konzumovali ořechy pětkrát nebo vícekrát týdně) a ischemickou chorobou srdeční (o 20 procent nižší riziko).

Odborníci: Konzumace malého množství ořechů každý den může výrazně pomoci snížit riziko deprese

Výzkumníci zjistili, že ti, kteří konzumovali hrst ořechů (asi 28 gramů nebo jedna unce) pětkrát nebo více každý týden, měli nejnižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a ischemické choroby srdeční.

Každé zvýšení příjmu ořechů o 28 g bylo spojeno s o 6 procent nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a o 13 procent nižším rizikem ischemické choroby srdeční. Doporučení by tedy měla být konzumovat čtyři až sedm porcí týdně jakéhokoli druhu ořechů v rámci zdravé výživy.

Proč jsou ořechy dobré pro srdce

Ořechy byly dlouho považovány za zdravou svačinku s četnými zdravotními přínosy.

Kromě toho, že jsou ořechy dobrým zdrojem bílkovin, obsahují také zdravé tuky a další látky prospěšné pro srdce.

Ořechy obsahují zdravý typ (mononenasycených) tuků, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a proto chrání srdce. Ořechy také obsahují vlákninu a další aktivní živiny, které zřejmě snižují zánět v těle, což také chrání srdce.

Nový pohled na tuk

Postoj k tuku a zdraví srdce se v poslední době mění.

Ochrana svého srdce už není jen o shození veškerého tuku.

Dříve jsme věřili, že celkový tuk představuje riziko srdečních onemocnění. Dnes máme stále více studií, které nám ukazují, že toto je typ tuku, který souvisí se zdravím srdce. Konkrétně nasycené tuky a trans-tuky nalezené v hovězím, vepřovém, mlékárnách, másle a kokosu poškozují srdce, zatímco mononenasycené a polynenasycené tuky (ryby, kuřecí maso, ořechy, avokádo, olivový olej) jsou pro srdce zdravé.

Dietní tuky, stejně jako ty v ořechách, podporují růst buněk a dodávají tělu energii.

Pomáhají také tělu absorbovat určité živiny, produkovat určité hormony a chránit vaše orgány.

Ve studii byly arašídy, vlašské ořechy a stromové ořechy, jako jsou pistácie, mandle, lískové ořechy a kešu, spojeny s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a ischemické choroby srdeční.

Konzumace arašídů a vlašských ořechů byla také spojena s nižším rizikem mrtvice.

Které ořechy jsou nejužitečnější – arašídy, mandle nebo kešu?

Ne všechny ořechy jsou stejné

Studie má omezení, například zda byly ořechy ochuceny nebo připraveny specifickým způsobem. Nejlepší je držet se nesolených ořechů, kdykoli je to možné.

Solené nebo ochucené verze mívají vyšší obsah sodíku a cukru. Místo toho si je sami dochuťte špetkou mořské soli, bylinkami nebo kořením, nastrouhanou citrusovou kůrou nebo třeba kápnou medem. Výsledky pro vás budou lepší, a nemluvě o tom, chutnější.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA