Vědci se podělili o to, který potravinový produkt je nejvhodnější pro posílení stěn krevních cév.
1. Statistiky nelžou
Ořechy a sušené ovoce byly vždy považovány za velmi zdravé a užitečné potraviny, které obsahují velké množství vitamínů a živin…
Podle Světové zdravotnické organizace je každý rok diagnostikována mozková příhoda přibližně 15 milionům lidí. Z nich každý třetí zemře a dalších 5 milionů se stane invalidou.
Podle lékařů a vědců mrtvici ve většině případů vyvolávají dva hlavní faktory – vysoký krevní tlak a nezdravá strava (množství tučných, kořeněných a jiných nezdravých jídel).
Existuje však názor, že je docela možné překonat nebezpečný trend, pokud naléhavě začnete sledovat své zdraví a výživu. Zařaďte si do jídelníčku například potraviny, které prospívají cévám a mají nízký obsah špatného cholesterolu.
2. Trvalý prospěch
Japonští vědci prohlásili arašídy za jeden z těchto léčivých přípravků. Provedli řadu studií o jejich prospěšných vlastnostech a dospěli k závěru, že ořechy v čisté formě a produkty vyrobené na jejich základě jsou velmi užitečné pro krevní cévy. Zejména jsou schopny snížit riziko mozkové mrtvice o 16 procent a nedokrvení mozku o 20 procent.
Pistácie patří mezi nejoblíbenější, chutné a užitečné ořechy. Dnes vám prozradíme, proč se doporučuje sníst jeden sh…
Experimentu se zúčastnilo přes 74 000 lidí ve věku 45 až 74 let, kteří výrazně zvýšili množství arašídů a jejich derivátů konzumovaných v potravinách.
„Poprvé jsme ukázali, že konzumace velkého množství arašídů je statisticky spojena se snížením výskytu mrtvice u Asiatů. To naznačuje, že přidání potravin na bázi arašídů do stravy prospěje lidskému zdraví a stavu krevních cév mozku, – říká jeden z autorů studie, profesor na univerzitě v Osace Satoyo Ikehara.
3. Co přesně
Obecně platí, že studie trvaly více než 15 let, takže jejich výsledky jsou považovány za nejspolehlivější.
Podle závěrů vědců závisí pravděpodobnost vzniku mozkových mrtvic a dalších problémů s činností mozkových cév nejen na tom, kolik špatných návyků je u lidí nebo fyzické aktivity v jejich životě, ale také na tom, kolik arašídů a arašídů na bázi produkty, které konzumují.
Ořechy jsou pro nás nesmírně užitečné a jsou bohaté na živiny nezbytné pro naše zdraví. Obsahují ale také kyselinu fytovou,…
Například konzumace přibližně 4–5 uncí arašídů denně je spojena s o 16 % nižším rizikem mrtvice a o 20 % nižším rizikem mozkové ischemie. Zbývá jen dodat, že je velká naděje, že pokud budou více arašídů jíst i Evropané a obyvatelé jiných zemí světa, pak se statistiky o výskytu mrtvic a dalších cévních onemocnění výrazně sníží.